A miniszterelnök szerint a mostani gazdasági válság bebizonyította, hogy véget ér a nyugati jóléti társadalom időszaka és munkaalapú társadalmat kell létrehozni. Orbán Viktor a tusnádfürdői diáktáborban azt mondta, hogy az egész világ új korszak határán áll, korábban erősnek gondolt államokból gyengék, a korábban gyengének hitt országokból pedig erősek lettek. A kormányfő azt is elmondta, hogy  Magyarország ma már a zátonyoktól távolodó országok között van.

Sikeres államot csak akkor lehet felépíteni, ha mögötte erős nemzet áll - ez volt az egyik fő gondolata annak az előadásnak, amelyet Orbán Viktor tartott Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján. A miniszterelnök szerint a világban korszakváltás történik, a nyugati világot gazdasági válság rengeti meg. 

Orbán közölte, hogy egy évvel ezelőtt a nyugati világ pénzügyi-gazdasági válságának a végéről beszéltek, ehhez képest Görögország bedőlt, és most azt látjuk, hogy az Európai Unió perifériáján elhelyezkedő országok lassan, de biztosan kezdenek leszakadni Európa középső részétől. Orbán Viktor azt mondta, hogy a korábban erősnek gondolt államokból gyengék, a korábban gyengének hitt országokból pedig erősek lettek.

Csak az állam képes rendezni az államadósságot

A korszakváltás a miniszterelnök szerint az előző korszak összeomlásával fog megtörténni, a nyugati világban ugyanis az államadósság olyan mértékűvé válik, hogy a tartozásokat már nem lehet visszafizetni. Orbán Viktor szerint azért elkerülhetetlen a régi világ összeomlása, mert nincs alkalmas recept arra, hogy miként lehetne a visszafizethetetlen államadósságokat visszafizethetővé varázsolni. Orbán azt mondta, egy receptet ismerünk, ez pedig a nemzeti valuták leértékelése és az infláció. Szerinte a most véget érő korszakban sokan abban a hitben éltek, hogy a gazdasági növekedés és a fogyasztás korlátlan mértékben fokozható, ennek eredményeként pedig a piaci verseny átalakult fogyasztási versennyé, de a fogyasztás és a vásárlás fedezetéül szolgáló vagyonok és erőforrások nem nőttek ezzel arányosan. Ebből következtek a fedezet nélküli hitelek, a nyugati országok fenntarthatatlan növekedési pályára kerültek, a fiatal nemzedékek jövőjét már elzálogosították, az értékteremtő munka leértékelődött.

Orbán Viktor szerint az újonnan felépülő korszakban az államnak merőben új szerepe lesz a gazdaságban. Az adósságot visszafizetni csak állami eszközökkel lehet, csak az állam képes visszavezetni a munka világába az onnan kiesetteket, mondta a miniszterelnök, és hozzátette, hogy a gazdaság sem fog magától átszerveződni, azt az állam szerepvállalása révén át kell szervezni, és a jóléti államok helyett munkaalapú társadalmi rendszerre lesz szükség Európában.

Nem vagyunk túl a nehezén

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy sikeres államot azonban csak akkor lehet felépíteni, ha erős nemzet áll mögötte, olyan öntudatos közösség, amelyet az állam a maga munkájával szolgál. "Az állam igazi ereje a nemzetből fakad" - állapította meg. Orbán Viktor közölte, a magyarok megértették, hogy a korábbi magyar világ is csődbe jutott, fenntarthatatlanná vált. Magyarország minden más európai országot megelőzve adta meg a helyes választ e korszakváltásra - tette hozzá akormányfő, aki azt is elmondta, a választók zsigereikben is megérezték a tavalyi választásokon, hogy most összefogásra, "kétharmados forradalomra" van szükség. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor, Tőkés László és Németh Zsolt államtitkár Tusnádfürdőn

A magyarok  - szerinte - ugyanis nem akarnak a folyamatok elszenvedői lenni, hanem cselekvő szereplőkként harcolni akarnak az államadósság, a munkanélküliség, az államtól érdemtelenül származó jövedelmek ellen. Orbán közölte, ennek a szellemében születtek Magyarországon az utóbbi időszak főbb döntései, mint például a kettős állampolgárság megadása, az új alkotmány kidolgozása, a teljesen új közteherviselési rendszer, a bankadó és a válságadó bevezetése, a nyugdíjrendszer visszaszerzése a közösség számára, az adósság csökkentése és a demográfiai hanyatlás megállítása. A miniszterelnök azonban azt is elmondta, hogy nem vagyunk még túl a nehezén.

Magyarország távolodik a zátonyoktól

Orbán szerint a határon túli nemzetrészek megsegítésére egyelőre az anyaország nem tud annyi eszközt rendelkezésre bocsátani, mint amennyit szeretne. Orbán idézte a diáktábor mottóját, amely szerint "összenő, ami összetartozik". Hozzátette, éppen az említett korszakváltás legfontosabb következménye lesz a magyar nemzet összenövése.

A jövőre utalva Orbán Viktor felhívta a figyelmet Közép-Európa egészének az összenövésére is, ez a térség ugyanis a miniszterelnök szerint a most formálódó új gazdasági korszaknak lesz a középpontja. Orbán Viktor azt mondta: ha nincs erős anyaország, nincs erős kárpát-medencei magyar nemzet sem. Ezért fontos Orbán szerint, hogy Magyarország saját megerősödése érdekében visszafizesse az államadósságot, létrehozzon egy európai termelési központot, újraiparosítsa az országot. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy egy évvel ezelőtt még a zátonyok között sodródók között említették Magyarországot, ma azonban már a zátonyoktól távolodó országok között van.

Tőkés szerint Romániában még nem zárult le a posztkommunista időszak

Az eseményen előadást tartott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, az Európai Parlament (EP) alelnöke is, aki közölte, hogy Romániában máig sem zárult le a posztkommunista korszak, nem történt meg a szembenézés a kommunista múlttal. Szerinte az egész Kárpát-medencében tovább tart a szórványosodás, az elvándorlás. Az elmúlt harminc évben egymillióval csökkent a magyarság létszáma, ez pedig több mint a második világháborús veszteség. "Ha már területet vesztettünk, jogokat kérünk cserébe, beleértve a korlátozott nemzeti önrendelkezéshez, az autonómia valamennyi fajtájához való jogot" - közölte ki Tőkés.

A diáktábort szerdán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadása nyitotta meg. Semjén Zsolt akkor elmondta, hogy egy felelős kormánynak segítenie kell megőrizni a nemzeti örökséget. Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor a "kétféle szélsőséget", azaz a kozmopolitizmust és a sovinizmust. Semjén hozzátette, "soha nem fogjuk emberi jogainkon nyugvó nemzeti érdekeinket alárendelni más országok belpolitikai hullámveréseinek".