Hír Tv: Az ÁSZ-vizsgálat leállításáért lobbizott az ajkai polgármester

Vágólapra másolva!
Schwartz Béla, Ajka MSZP-s polgármestere a térség fideszes képviselőjétől kért segítséget az Állami Számvevőszék ellenőreinek távoltartásához - közölte a Hír Tv, a birtokába került hangfelvételre hivatkozva. A csatorna szerint az ÁSZ által talált szabálytalanságokat a rendőrség is vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A térség fideszes képviselőjétől Ékes Józseftől kért segítséget az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőreinek távoltartásához Ajka szocialista polgármestere, Schwartz Béla a tavalyi önkormányzati választások után - közölte szombaton a Hír Tv, a birtokába került hangfelvételre hivatkozva.

Az MSZP-s Schwartz Béla korábban a térség parlamenti képviselője is volt, 2010-ben elveszítette parlamenti mandátumát, polgármesteri székét viszont megtartotta. A tavaly októberi önkormányzati választás után személyes találkozót kért Ajka új képviselőjétől, a fideszes Ékes Józseftől. A kormánypárti politikus a Hír Tv-nek azt mondta, hogy a találkozóra vitt magával egy magnót is.

A városban az önkormányzati választás idején ellenőrizte az Állami Számvevőszék a fejlesztési programok elszámolásait. Az ÁSZ bejelentést kapott arról, hogy érdemes lenne megvizsgálnia több helyi építőipari cég önkormányzati megbízásait. A hangfelvétel szerint Schwartz arra kérte Ékest, hogy tartsa távol a revizorokat. Az ÁSZ-t ekkor már Domokos László irányította, aki korábban fideszes képviselő volt.

"Nekünk az lenne a kérésünk, hogy rendelkezel ott befolyással, ott az ÁSZ-nál, a költségvetési bizottság tagja is vagy, ha arra kérhetnénk, hogy eljárnál az ÁSZ-nál, hogy hagyjanak békén minket, úgy is lesz itt átfogó ellenőrzés 2011 végén, 2012 elején, úgy láttam, úgy is megnézhetnek mindent. Ne mérgezzék a levegőt!" - mondta a Hír Tv szerint Schwartz Béla.

A Hír Tv szerint Ékes nemet mondott a polgármesternek. Az Állami Számvevőszék egymillió forintra bírságolta az ajkai önkormányzatot az építőipari cégek jogsértő kiválasztásáért. A csatorna szerint az ajkai önkormányzati cégeknél lefoglalt számlákat és egyéb dokumentumokat a rendőrség vizsgálja. A hangfelvételt a Fidesz eljuttatta a legfőbb ügyésznek.

Schwartz Béla szabadságát tölti, a szocialista polgármestert a Hír Tv nem tudta elérni.