Az ombudsman szerint továbbra is problémás a Cseppkő gyermekotthon működése

Vágólapra másolva!
Újabb vizsgálatot végzett a Cseppkő utcai gyermekotthonban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután kiderült, hogy egy nevelő engedély nélkül hazavitte a gondozására bízott két kislányt. Az ombudsman szerint továbbra sem megfelelően biztosított a gyerekek jogainak védelme.
Vágólapra másolva!

Továbbra is problémákat észlelt a Cseppkő utcai gyermekotthon működésnek vizsgálata során Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - derül ki az ombudsmani hivatal vasárnapi közleményéből.

Az ombudsman azt követően rendelt el vizsgálatot a Cseppkő utcai otthonban, hogy több újságcikk jelent meg arról, hogy egy nevelő engedély nélkül rendszeresen hazavitte a gondozására bízott két kislányt, és zaklatta őket. A konkrét eset vizsgálatára az ombudsmannak nincs felhatalmazása, az ügyben büntetőeljárás folyik, de a feladatához tartozik a gyermekotthon szakmai munkájának áttekintése.

Az ombudsmani hivatal közleménye többek között azt írja, hogy a gyermekotthont három szakmai egységre bontották, és minden egyes egység vezetője az ott gondozott gyermekek gyámja is, aki engedélyezheti, hogy a neveltek látogatásra elhagyják az intézményt. Az említett két kislány nevelőjét ugyan egy másikba helyezték át, a gyám személye azonban nem változott meg.

Az ombudsman véleménye szerint a három szakmai egység valójában három gyermekotthonként működik, így gyámot kellett volna váltani. Mivel ez nem történt meg, az eredeti szakmai egység vezetője csak közvetett módon láthatta el a másik egységbe áthelyezett gyermekek gyámi feladatait, ami megkönnyítette, hogy a nevelő engedély nélkül hazavigye a kislányokat - olvasható a közleményben.

Szabó Máté szerint problémás az is, ahogyan megszűnt a meggyanúsított nevelő munkaviszonya, az intézmény igazgatója ugyanis közös megegyezéssel vált meg tőle, és megszüntette az ellene indított fegyelmi eljárást, miközben már folyt a büntetőeljárás. A gyermekotthon vezetőjét pedig felkérte, hogy haladéktalanul biztosítson pszichiáteri és pszichológusi segítséget a két kisgyermeknek.

Az ombudsman legutóbb áprilisban tájékoztatott a Cseppkő utcai gyermekotthon ügyében, közölve, hogy álláspontja szerint továbbra is sérülnek a gyermekek jogai az intézményben, ahol a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyermekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.