Az eső miatt leállt a törmelék elhordása a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok intenzív esőzése miatt szünetel a vörösiszappal szennyezett Torna-patak és a Marcal folyó mentesítése, valamint az elbontott házak törmelékeinek elhordása - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OFK).
Vágólapra másolva!

A napok óta tartó esős időjárás miatt újra leállították a szennyező anyagok összegyűjtését a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben, ezért szünetel az elbontott házak törmelékének elszállítása és az élővizek medrének kotrása - olvasható az OFK hétfői közleményében. Devecserben a malom területén folytatták a nagycsarnok mentesítését, a silókból hordják ki a még ott lévő iszapot. A kolontári halastó vizét szivattyúzzák, a Torna-patak és a Marcal folyó mentesítése azonban szünetel.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mérései szerint a szálló por napi átlagkoncentrációja nem haladta meg az egészségügyi határértéket Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, és a Torna-patak vizének pH-értéke sem lépi át a megengedett határértéket.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófában tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.