Tolna egy részén csak kedd reggel indul újra az esőzés miatt leállt vasúti közlekedés

Vágólapra másolva!
Tönkretett útburkolat, kidőlt fák és elárasztott pincék kísérték a vasárnapi esőzéseket. Tolna megyében sárlavina zúdult több településre is, a tűzoltókat közel százharminc esetben riasztották, legtöbbször vízszivattyúzás miatt.
Vágólapra másolva!

Több településre jelentős mennyiségű hordalék zúdult a vasárnap esti esőzésben a Tolna megyei Hőgyész térségében, ahol jelenleg is szünetel a vasúti közlekedés. Döbrököz, Kurd és Csibrák egy részét a közeli domboldalakról érkező sár öntötte el. Csibrákon az iskola és az óvoda épületéből a tűzoltók segítségével távolították el a sarat - mondta Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Dúzson több száz köbméternyi hordalékot vitt magával a csapadék - mondta Ignácz János, a falu polgármestere, hozzátéve, hogy a Béke utcát csaknem egy kilométer hosszan lepte el a sár és a homok. Az úttestet a közútkezelő azóta már járhatóvá tette, a házak eltorlaszolt bejáratai elől a lakók takarítják el a hordalékot. A falu központjában 35-40 centiméter magasan áll a hordalék. A hömpölygő víz Kurd és Döbrököz között mintegy háromszáz méter hosszan kimosta a zúzott követ, és nagy mennyiségű hordalékot, gallyat hordott a vasúti pályára. A MÁV hétfő délre ígérte a pálya helyreállítását, a társaság legutóbbi közleménye szerint azonban kedd hajnalig kell az érintett útvonalon korlátozásokra számítani.

Az esőzések miatt Pest megyében is kidőlt fákhoz és elárasztott pincékhez riasztották a tűzoltókat. Érden és Szigetszentmiklóson sorra öntötte el családi házak pincéit a víz, hasonló volt a helyzet Gödöllőn, Monoron és Vácon is. A nagy mennyiségű csapadék jó néhány Pest megyei út burkolatát is megrongálta, Törökbálint és Érd között jelenleg is dolgoznak a szakemberek a károk elhárításán.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a felhőszakadások leginkább Bács-Kiskun, Nógrád és Pest megyét érintették. "Személyi sérülésről és lakosságvédelmi intézkedésről nem tudunk" - mondta. Vasárnap a tűzoltókat országszerte 129 esetben riasztották, ebből 98 esetben vízszivattyúzás, 31 esetben pedig kidőlt fák és letört faágak miatt - tette hozzá.