Gondatlan és szakszerűtlen gazdálkodás miatt nőtt 700 millió forintra az esztergomi kórház adósságállománya a Jobbik szerint, ezért a párt feljelentést tett az ügyben. A megyei főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a kórház és az esztergomi önkormányzat ellen.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, valamint az esztergomi önkormányzat ellen a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. Az ügyben a Jobbik Magyarországért Mozgalom esztergomi alapszervezete tett feljelentést.

A Jobbik szerint a kórházvezetés mulasztásai miatt az egészségügyi intézménynek több százmillió forintos vagyoni hátránya származhatott. A Jobbik álláspontja szerint a kórház adósságállománya döntően nem a betegellátás során képződött, adósságnövekedése a gondatlan és szakszerűtlen gazdálkodásra, a gazdálkodási szabályok esetleges megsértésére vezethető vissza. Az adósságállomány mértéke 2010 decemberére már meghaladta a 700 millió forintot.

A feljelentést a főügyészség korábban elutasította, mert nem látta bizonyítottnak az abban megfogalmazott állításokat. A határozat ellen panaszt nyújtottak be, s a feljelentéshez később újabb dokumentumokat csatoltak, az egyes állításokat konkrét adatokkal igyekeztek alátámasztani, amelyek szerint a vagyonkezelési kötelezettség megszegése miatt a kórházat vagyoni hátrány érte. A panaszt a főügyészség alaposnak találta, ezért az ügyészség most hatályon kívül helyezte korábbi elutasító határozatát.

A nyomozást a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le, annak határideje szeptember 18. A főügyészség határozatából nem derül ki, hogy a nyomozás a kórház, illetve az esztergomi önkormányzat működésének pontosan mely időszakára vonatkozik.