Szigorúbb fellépést sürget az ombudsman a zajos köztéri rendezvények miatt

Vágólapra másolva!
A szigorú ellenőrzés és a hatósági fellépés hiánya vezetett oda, hogy elszaporodtak a köztereken tartott zenés rendezvények miatt érkező lakossági bejelentések - állítja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor elfogadhatatlannak tartja, hogy egy adott területen rendszeresen éjszakába vagy akár hajnalba nyúlóan tartanak rendezvényeket.
Vágólapra másolva!

Nem engedhető meg, hogy a közterületi rendezvények zaja sértse az egészséges környezethez való jogot - olvasható a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának közleményében. Fülöp Sándor azt vizsgálta, hogy megelőzhetők-e a fesztiválok és más rendezvények zavaró hatásai.

Szerinte a túlzott mértékű zajjal szembeni fellépés az önkormányzatok dolga, ehhez a helyi rendeletekben garanciákat kell kidolgozni. Ám a rendezvény szervezője visel felelősséget azért, hogy a program ne sértse a zajvédelmi előírásokat. "Elfogadhatatlan, ha egy adott területen rendszeresen, rövid időközönként ismétlődve, éjszakába vagy akár hajnalba nyúlóan tartanak rendezvényeket. Ez ugyanis lehetetlenné teszi a környéken lakók pihenését" - hangsúlyozta.

Az ombudsman szerint a közterületi rendezvényekről engedélyezési eljárás keretében kell rendelkezni: alapos körültekintéssel és a környező lakosság bevonásával kell eljárni. Indokolt a határérték előírása, hangárnyékoló eszközök alkalmazása, vagy annak meghatározása, hogy pontosan milyen teljesítményű hangerősítőből meddig és mennyit lehet használni.