Tárki: A Fidesz tábora nem csökken, a bizonytalanoké igen

Vágólapra másolva!
Az előző két hónaphoz képest valamelyest nőtt a kormánypártok, illetve az LMP támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya némileg csökkent, derül ki a Tárki júliusi felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Tárki júliusi pártpreferencia-kutatásának adatai nagyon hasonló képet mutatnak, mint a tavaszi, főleg a márciusi-áprilisi eredmények, derül ki a cég közleményéből. Ezek szerint a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentős előnnyel vezet a többi parlamenti párt előtt a Fidesz-KDNP szövetség. Az elmúlt két hónappal szemben azonban a kormánypártok támogatottsága kissé nőtt, a szocialistáké pedig csökkent. Utóbbi elsősorban a választóik részvételi hajlandóságának gyengülése miatt.

Az ezer fő megkérdezésén alapuló felmérésből az derül ki, hogy a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a júniusi 27 százalékról harmincra nőtt, a szocialista párté pedig egyet visszaesett a júniusi 12 százalékról. Jelentősen, 48-ról 43 százalékra csökkent viszont a bizonytalanok és nem válaszolók aránya.

A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága nem változott, hiszen júniusban és júliusban egyaránt 53 százalék voksolt volna a Fidesz-KDNP szövetségre, az MSZP támogatóinak aránya azonban 24-ről húsz százalékra csökkent. A másik két parlamenti párt közül csak az LMP támogatottsága változott az elmúlt egy hónapban. Míg a Jobbik táborának nagysága lényegében nem módosult (a teljes népesség körében nyolcról kilenc százalékra nőtt), addig ugyanebben a kategóriában az LMP szavazóinak aránya háromról ötre nőtt.