Nem lehet népszavazást tartani az új alaptörvényről az OVB szerint

Tanácskozik az Országos Választási Bizottság (OVB)
Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság elutasította azt a kezdeményezést, amely népszavazást szeretett volna az új alaptörvény megsemmisítéséről. Az OVB szerint alkotmányos kérdésekről nem lehet népszavazást tartani, így azt a kérdést is elutasította, amely kizárta volna a határon túliakat a választójogból.
Vágólapra másolva!

"Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlés semmisítse meg a köztársasági elnök által 2011. április 25-én aláírt alaptörvényt?" - egyebek mellett ezt a kérdést akarta népszavazásra bocsátani egy magánszemély. Az Országos Választási Bizottság (OVB) azonban megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, így a kezdeményező meg sem kísérelheti összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást. Jogorvoslatért az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozat szerint az alaptörvényt a hatályos alkotmány alapján fogadta el a parlament, az alkotmány módosítására irányuló népszavazásnak pedig nincs helye. Az OVB elutasította ugyanennek a magánszemélynek két másik kérdését is: az egyik arról kérdezte volna a választókat, hogy újra hatályba lépjen-e a jelenlegi alkotmány, a másik pedig egy "Alkotmányozó Nemzetgyűlés" összehívására vonatkozott.

Az OVB megtagadta egy másik kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is. A kezdeményező azt kérdezte volna, a választók egyetértenek-e azzal, hogy csak azok a magyar állampolgárok kapjanak választójogot, akik "a Magyar Köztársaság törvényes határain belül élnek." Az OVB szerint a kérdés az alkotmány módosítására irányul, így nem lehet róla népszavazást tartani. Az új alaptörvény nem tartalmaz ilyen korlátozást, a kormánypártok tervei szerint az új választójogi törvényben szavazati jogot kapnak a határon túli magyar állampolgárok is.