A Fideszt segítette az amerikai, akinek durván beszólt Deutsch Tamás

Thomas Melia és Deutsch Tamás montázs
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás idején az új magyar pártokat, köztük a Fideszt segítette Thomas Melia, az amerikai külügyminisztériumnak az a tisztviselője, akinek a magyar kormányt bíráló nyilatkozatára trágárkodva reagált Deutsch Tamás fideszes politikus. Egy Fidesz-alapító szerint nagy valószínűséggel Deutsch is találkozott Thomas Meliaval, de legalábbis biztosan hallotta a nevét.
Vágólapra másolva!

"Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont?" - így reagált Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Twitteren arra a hírre, hogy Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője bírálta a magyar kormány, illetve kormányzó pártok több intézkedését. Melia kedden jelent meg az amerikai képviselőház európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó albizottságában, amely "Kelet-Európa: A demokrácia és a szabadság állapota" címmel tartott ülést.

A többek között emberi jogi kérdésekkel foglalkozó helyettes külügyi államtitkár több országot is érintő tájékoztatójában (angolul pdf formátumban elérhető itt) elsőként Magyarországról beszélt, kijelentve, hogy "számos közelmúltbeli esemény aggodalomra ad okot Magyarország demokratikus pályáját illetően". Melia a bizottsági meghallgatáson lényegében megismételte azokat a bírálatokat, amelyeket főnöke, Hillary Clinton külügyminiszter hozott szóba június végi budapesti látogatásán Orbán Viktor miniszterelnöknek. Melia közölte, hogy szerintük a kormány a kétharmados parlamenti többségét arra használja, hogy "olyan változtatásokat rögzítsen az alkotmányban, amelyekkel megszilárdítja a hatalmát".

Segítség a rendszerváltás idején

A magyar kormány részéről többen is visszautasították a bírálatokat, de a kormánypárthoz kötődő legkeményebb megszólalás Deutsch Tamásé volt, akinek Twitter-bejegyzéséből arra lehet következtetni, hogy Meliát vagy nem ismeri, vagy jelentéktelennek tartja a megszólalását (esetleg mindkettő). A hozzáférhető archív tudósítások és visszaemlékezések alapján azonban úgy tűnik, hogy Melia a rendszerváltás idején intenzív kapcsolatokat ápolt több magyar párttal, köztük a Fidesszel, amelynek egyik alapítója és a kezdeti években egyik legismertebb politikusa épp Deutsch Tamás volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Deutsch kemény szavakkal reagált az amerikai kritikára

Thomas Melia az amerikai külügyminisztérium honlapján fellelhető életrajza szerint korábban a National Democratic Institute (NDI) nevű, a demokratikus átalakulásokat világszerte segítő szervezet egyik munkatársa volt, és 1988 és 1993 között az intézet kelet- és közép-európai programjait vezette. Az NDI aktív volt Magyarországon is, és segítséget nyújtott a rendszerváltás idején létrejött pártoknak az első szabad választásokra való felkészülésben. Az MTI archívumában szerepel egy 1990 februári tudósítás egy budapesti rendezvényről, amelyen az NDI képviselői is részt vettek, és ott elhangzott, hogy a szervezet 1989 közepén kezdte magyarországi tevékenységét, és segítette a pártokat kampányaik előkészítésében és válsztási stratégiáik kidolgozásában.

"A Fideszt különösen szerették"

A segítségben részesülő pártok között volt a Fidesz is, amelynek egyik alapítója, a párttal később szakító Fodor Gábor az [origo]-nak azt mondta, az NDI tréningeket szervezett a pártoknak, amelyeken sokat segítettek nekik abban, hogy megtanulják a demokratikus rendszerek technikáit. "A Fideszt különösen szerették" - mondta Fodor az NDI-ról, hozzátéve, hogy a pártot nemcsak a '90-es választás előtt segítették, hanem később is több fideszes delegáció járt az Egyesült Államokban az intézet segítségével. Fodor úgy emlékszik, hogy a szervezet magyarországi tevékenységének központi figurája Thomas Melia volt, aki szerinte "kiváló és felkészült ember", és jól ismerte a közép-európai viszonyokat. "Sokszor járt itt, számtalan alkalommal találkoztam vele" - idézte fel Fodor, hozzátéve, hogy ez igaz volt a Fidesz több más politikusára is. "99 százalék, hogy Deutsch Tamás is találkozott vele, de ha mégsem, akkor is biztosan hallania kellett a nevét" - mondta Fodor. Deutsch Tamást csütörtökön kerestük telefonon, de nem sikerült elérni. Szintén megkerestük Thomas Melia irodáját, ahonnan visszajelzést ígértek.

Az amerikai tisztviselővel fennálló régi kapcsolatról beszélt az Inforádió szerda esti műsorában Németh Zsolt külügyi államtitkár is. "Meliat jól ismerem, a rendszerváltozás idején itt járt, és a Fidesznek felkészítő tréningeket tartott a demokrácia mibenlétéről" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az amerikai kormány részéről érkező bírálatok értelmezésénél nem szabad elfelejteni, hogy a két ország szövetségese egymásnak. "Szövetségesek között az ilyen jellegű eszmecserének van létjogosultsága" - fogalmazott Németh. Az interjúban nem került szóba Deutsch Tamás reakciója, így minden bizonnyal nem a politikus Twitter-bejegyzését értette eszmecsere alatt az államtitkár.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Deutsch Tamás egy 1990 márciusi fotón (Orbán Viktor mellett a képen balra)

Az NDI által szervezett tréningekben közreműködött az akkor frissen alakult Medián közvélemény-kutató cég is, amelynek vezetője, Hann Endre az [origo]-nak azt mondta, Melia szervezte a rendezvényeket, és részt is vett azokon. Hann emlékei szerint a felkészítés "hosszú folyamat volt", és a tréningek között akadt például olyan is, amelynek helyszíne a Balaton partján, egy üdülőben volt. Így több alkalmuk is volt a különböző pártok képviselőinek arra, hogy megismerkedjenek az NDI munkatársaival, köztük Thomas Meliaval is, bár Fodor megjegyezte, hogy mivel Deutsch nem beszélt idegen nyelveket, így számára gondot okozott a külföldiekkel való érintkezés.

Az MTI archívumában nem találni részletes tudósításokat ezekről a rendezvényekről, így konkrét beszámoló nincs arról, hogy Deutsch részt vett volna a tréningeken, az ugyanakkor tudható, hogy a politikus abban az időben meghatározó figurája volt a Fidesznek. Életrajza szerint a párt 1988 márciusi alapítása után fél évig szóvivő volt, majd 1990 decemberéig tagja volt az egyik legfontosabb döntéshozó szervnek, az országos választmánynak. Az 1990 tavaszán tartott parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de végül listáról került be a parlamentbe, az őszi önkormányzati választásoknak pedig már ő volt a kampányfőnöke.

Megmaradt a kapcsolat

Melia tevékenysége sem csak a parlamenti választások előtti időszakra vonatkozott, az NDI által kiadott New Democratic Frontier című könyv szerint ugyanis a szervezet küldöttsége egyrészt megfigyelőként részt vett a szavazáson, másrészt az új országgyűlés képviselőinek további képzéseket szervezett a parlamenti működésről. A kelet-európai politikai átalakulásokról szóló könyv Magyarországról szóló fejezetét Melia írta, és a szövegből kiderül, hogy részt vett mind megfigyelői munkában, mind a képzési programokban. A 26 oldalas fejezet részletesen bemutatja a magyarországi történéseket, a szerző többször említést tesz a Fideszről is, mint az egyik új politikai erők egyikéről.

Az amerikai külügyminisztériumhoz tavaly augusztusban csatlakozott, előtte a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet vezetőségében dolgozó Thomas Melia 1993-ig vezette az NDI kelet-európai programját, majd életrajza szerint a közel-keleti térséggel kezdett el foglalkozni, de Hann Endre az [origo]-nak azt mondta, később is többször járt Magyarországon. A térséggel való kapcsolatának megmaradására utal, hogy amikor Martonyi János, az első Orbán-kormány külügyminisztereként 2000-ben Washingtonban járt, akkor a látogatás végén tartott, az MTI tudósítása szerint a kelet-európai változásokra emlékező rendezvény egyik résztvevője Melia volt.