A bűnügyi statisztika romlása a rendőrségi munka javulását jelzi a BM szerint

Vágólapra másolva!
A jogszabályi szigorítások, a hatékonyabb felderítés, illetve a jóval több feljelentés miatt emelkedtek a bűncselekmények statisztikai mutatói a Belügyminisztérium szerdai közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A felderítés hatékonyabbá válása következtében a bűncselekmények statisztikai mutatói is emelkednek, és ezt Pintér Sándor belügyminiszter már a beiktatása előtti parlamenti bizottsági meghallgatásai során is jelezte - közölte szerdán a Belügyminisztérium.

A belügyminiszter Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére a parlament honlapján válaszolva hétfőn azt írta, hogy a regisztrált bűncselekmények száma az év első felében csaknem 208 ezer volt, míg egy évvel korábban hétszázzal kevesebb. Tízezerrel csökkent a regisztrált vagyon elleni bűncselekmények száma, míg a személy elleni erőszakos bűncselekmények száma több mint ezerötszázzal nőtt.

Az MSZP keddi közleményében azt kifogásolta a Legfőbb Ügyészség által közzétett statisztikai adatokra hivatkozva, hogy a kormányváltás óta nem hogy nem javult, inkább romlott a közbiztonság helyzete Magyarországon. "A vagyon elleni bűncselekmények száma éppúgy emelkedett, mint a felderítetlenül maradt bűncselekményeké" - fogalmaznak közleményükben a szocialisták.

A Belügyminisztérium szerint a jogszabályi szigorítások miatt jóval nagyobb számban kerülnek rendőrségi eljárás alá olyan bűnelkövetők, akik a korábbi szabályozás értelmében nem minősültek annak, mert a lopásuk értéke nem érte el a 20 ezer forintot.

Emellett közleményük szerint jóval több feljelentés érkezett az elmúlt évben, "mivel az emberek bíznak abban, hogy az ellenük elkövetett bűncselekmény kivizsgálásra kerül, és annak következményei lesznek az elkövetőre nézve" - írják. A minisztérium közleménye kitér arra is, hogy a szigorúbb eljárások következtében mára több mint ezer emberrel többen vannak a hazai börtönökben.