Betegszabadságot kaphat a szerdán gázoló metró és vonat vezetője

2011.08.03. 20:19

Betegszabadságra mehetnek, és pszichológus is segítheti a gázoló vonat- és metróvezetőket. Szerdán egy vonat két német nyugdíjast gázolt halálra Balatonlellén, a 2-es metró vonalán pedig egy szerelvény egy férfit gázolt el.

 

Gázolás esetén a vonat vagy a metrószerelvény vezetője a baleset után betegszabadságot kaphat, és pszichológus segítségét is kérheti - erről a MÁV és a BKV szerdán tájékoztatta az MTI-t. Szerdán két idős német kerékpárost, egy férfit és egy nőt gázolt halálra a vonat Balatonlellén, a metró pedig Budapesten, a Keleti pályaudvarnál egy férfit gázolt el, ő fejsérülésekkel megúszta az esetet.

A vasúttársaság kitért arra, hogy a mozdonyvezetők a baleset után a táppénzre vételüket és szakember - pszichológus - segítségét is kérhetik. A MÁV statisztikái szerint a gázolások gyakoribbak decemberben, júliusban és augusztusban, a Balaton térsége pedig ebből a szempontból a turisták miatt kiemelten veszélyeztetett.

Míg tavaly júliusban hét, az idén júliusban tizennégy baleset történt vasúti-közúti kereszteződésekben: a vonat két gyalogost és két kerékpárost halálra gázolt, kilenc esetben a szerelvény személyautóval ütközött - ezek következtében öten meghaltak, hatan megsérültek -, továbbá elgázoltak egy motorkerékpárost.

Évente húsz gázolás történik a metróban

Gulyás Attila, a BKV metrószakszervezetének elnöke elmondta: egy évben mintegy húsz gázolásos eset történik a metróban Magyarországon, és nagyon ritka, amikor a vizsgálat nem öngyilkosságot állapít meg. Általában karácsony és a hasonló nagyobb ünnepek előtt emelkedik az ilyen balesetek száma - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint gázolás esetén azonnal a helyszínre érkeznek a metróvezetők közvetlen felettesei, a vasútbiztonsági csoport, valamint a rendőrökön és a tűzoltókon kívül a BKV saját helyszínelő gárdája is. A metró személyzetét ilyekor megkérdezik, hogy milyen lelki állapotban vannak, ha vezetésre alkalmatlannak érzik magukat, akkor a helyszínelés befejezése után a szerelvényt már a készenlétben álló metróvezető viszi ki a kocsiszínbe.

Gulyás Attila kitért arra: ilyen esetben a személyzet, ha kell, betegszabadságot is kivehet, ennek időtartamára nincs korlátozás, erre az időre a fizetés teljes összegét megkapják, és pszichológus segítségét is kérhetik. Ezt az esetek jelentős többségében az érintettek nem szokták kérni, de volt már erre példa - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK