Népszabadság: A kormány alá rendelné az egyetemeket a legújabb tervezet

Felsőoktatási koncepció, egyetemi előadó, iskola
Vágólapra másolva!
A felsőoktatási koncepció legújabb tervezete szerint 2014-ig 36 milliárd forintot vonnak ki a felsőoktatásból. Megváltoztatnák a felvételi rendszerét, és 2012-től a jelenlegi 29 állami felsőoktatási intézmény helyett már csak 26-tal számolnának.
Vágólapra másolva!

Az egyetemek kormány alá rendelése, a felsőoktatási autonómia megszűnése, 36 milliárd forint kivonása, az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése - egyebek között ezeket tartalmazza a felsőoktatási koncepció legújabb tervezete, amelyet szerdai számában ismertet a Népszabadság.

A napilap birtokába került dokumentum szerint 2014-ig 36 milliárd forintot vonnak ki a felsőoktatásból. Megváltozik a finanszírozás struktúrája, a képzési normatíva a jelenlegi 64 milliárdról 2014-re 15 milliárdra csökkenne, míg a fenntartói normatíva 32 milliárdról három év alatt 72 milliárdra emelkedne.

Ez az intézményeknek fix bevételt jelent majd, függetlenül a hallgatóik számától. A tudományos normatíva 32 milliárdról kevesebb mint a felére, 15,4 milliárdra csökken 2014-re, de ezt már a jövő évben megérzik az intézmények: a drasztikus esés (32-ről 20 milliárdra) ugyanis ekkor következik majd be.

A tervezet szerint az állam abba is bele kíván szólni, hogy milyen piaci szolgáltatók működjenek az intézményekben: "a kollégiumok, menzák és büfék központi irányítása lehetővé teszi egy állami cég létrehozatalát" - áll a javaslatban.

A felsőoktatási törvény tervezetének fő célja a nemzeti középosztály megteremtése: "a felsőoktatásnak - küldetésének megfelelően - olyan kiművelt, elkötelezett, felelős gondolkodású értelmiséget, nemzeti középosztályt kell nevelnie, amely tudásával a nemzet szellemi és gazdasági fejlődését segíti elő".

További terv, hogy megváltoztatnák a felvételi rendszerét: a jelentkezők egy részénél újra bevezetnék a szóbeli felvételit, és 2016-tól előírnák a C-típusú középfokú nyelvvizsgát. Korlátoznák a hallgatókat abban is, hogy hány helyet jelölhetnek be a felvételi lapjukon, a jelenlegi korlátlan helyett csak hármat lehetne megjelölni - olvasható a Népszabadságban.

A tervezetben megkülönböztetnek tudományegyetemet, egyetemet és főiskolát. A lap szerint a bolognai folyamatnak némileg ellentmond, hogy újra előkerültek ezek a fogalmak, mert a jelenlegi rendszerben nem az a lényeg, hogy miként nevezik az intézményt, hanem az, hogy milyen programokat kínál. A kritériumok alapján kérdéses, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem megfelel-e a feltételeknek. Ezek között szerepel például, hogy legalább négy karnak kell alkotnia egy egyetemet, a Corvinusból viszont egy kart biztosan leválasztanak a leendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára.

A tervezet szerint a felsőfokú szakképzés elsősorban főiskolai keretek között működne. A dokumentum 2012-től a jelenlegi 29 állami felsőoktatási intézmény helyett már csak 26-tal számol, a Szolnoki Főiskolát például már a Kecskeméti Főiskola részeként említi, és nem szerepel az anyagban a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola sem - írja a Népszabadság.