Gyengének tartja balatonfüredi leváltása indoklását Orbán egykori tanácsadója

Bóka István, Fidesz, Balatonfüred polgármester
Vágólapra másolva!
Tudomásul veszem a döntést, de a menesztésem igazi okát nem tudom - mondta az [origo]-nak Doncsev András, akit csütörtökön mentett fel alpolgármesteri tisztségéből a fideszes többségű balatonfüredi képviselő-testület. Doncsev, aki korábban Orbán Viktor tanácsadója is volt, azt mondta, hogy hónapokig nem ült le vele beszélni a korábban őt alpolgármesternek javasló, most felmentését kezdeményező Bóka István polgármester.
Vágólapra másolva!

"A mai testületi döntést tudomásul veszem, az ügyet lezártnak tekintem" - mondta az [origo]-nak Doncsev András, akit alpolgármesteri posztjáról Bóka István polgármester javaslatára csütörtök reggeli rendkívüli ülésén váltott le a fideszes többségű balatonfüredi képviselő-testület. Doncsev András a tavaly októberi önkormányzati választások után lett a város külsős alpolgármestere. Doncsev, aki nem Fidesz-tag, de 2000 és 2002 között Orbán Viktor tanácsadója, majd később a titkárságának munkatársa volt, akkor a helyi kulturális cég, a Jókai Mór Emlékházat is üzemeltető Balatonfüred Kulturális Nonprofit kft. igazgatója volt.

A Balatonfüred hivatalos honlapján indoklás szerint "a társadalmi megbízású alpolgármesterség mint jogi intézmény nem tudott megfelelően működni a városban, a polgármester és az alpolgármester között a kapcsolat formálissá vált". Doncsev András szerint "ez az indoklás gyenge lábakon áll", mert a polgármester a város hivatalos honlapjának adott interjújában bizalomvesztésre hivatkozott, itt pedig a jogi intézmény nem megfelelő működését említi indokként.

Nem volt kommunikáció

Doncsev szerint ő maga sem tudja menesztésének igazi okát. Hozzátette: "alpolgármesterré válásom óta hiába kezdeményeztem a polgármesternél rendszeres munkaértekezleteket, ahol meg tudjuk beszélni a város ügyeit, és ezután hiába kértem többször, hogy üljünk le, és beszéljük meg mi a probléma, nem volt kommunikáció közöttünk". Többször kerestük Bóka Istvánt is, hogy megtudjuk, mi a konfliktus oka, de a polgármester későbbre ígért nyilatkozatot.

Az [origo]-nak nyilatkozó helyi fideszes képviselők korábban megerősítették, hogy "gyakorlatilag hónapok óta nem beszélt egymással a polgármester és az alpolgármester". Az egyre mélyülő konfliktusnak - helyi képviselők szerint - olyan látható jelei is voltak, mint például az, hogy a Doncsev által rendezett Vaszary Villában tartott árverésre a fideszes polgármester nem ment el. Pedig a rendezvény védnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes volt, és az aukción részt vett Schmitt Pál államfő is.

Doncsev András korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy az őt alpolgármesternek felkérő Bóka Istvánnal megromlott a viszonya, ezért elhagyta a települést. Doncsev azt állította, hogy Bóka István múlt héten berendelte az irodájába egy négyszemközti beszélgetésre, és közölte vele, hogy "hat névtelen feljelentés érkezett ellene, amelyek szerint már nem lojális a polgármesterhez", és ezért "bizalomvesztés áll fönn".

Bóka István a város hivatalos honlapjának adott interjújában azt mondta: "nem titkolom, hogy több, számomra mértékadó ember panaszt tett rá". Hozzátette, hogy az alpolgármesterrel "nem alakult ki bizalom, kollegiális viszony", és nem látta tevékenységében "azt a nóvumot, azt a többletet, ami indokolta volna, hogy alpolgármesterként tovább irányítsa ezt a területet". Bóka régi politikusa a Fidesznek, a párt alapítóival együtt tagja volt a Bibó Istvánról elnevezett budapesti jogász szakkollégiumnak.