Valódi visszásságot számol fel Orbán egy német hetilap szerint

Vágólapra másolva!
A magyar közmédiumokban zajló elbocsátásokról írt cikket a Die Zeit német hetilap. A cikk szerint a kirúgásokkal Orbán Viktor a közmédiát a saját irányvonalának követésére kényszeríti. A cikkben az is olvasható, hogy kevesen vitatják, hogy szükség van a felmondásokra.
Vágólapra másolva!

Csak a jók maradhatnak címmel közölt cikket a magyar közmédiában történt elbocsátásokkal foglalkozó legfrissebb számában a Die Zeit. A német hetilapban megjelent írás alcímében a szerző, Alice Bota azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elbocsátási hullámokkal igyekszik az állami médiát saját irányvonalának követésére kényszeríteni.

Az írás bevezetőjében a szerző idézte az MTVA szóvivőjét, Cserháti Ágnest, aki visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint politikailag motivált elbocsátásokról van szó. Alice Bota szerint a közszolgálati médiától elbocsátott 550 személy közül többen beszélnének a kirúgásukról, ha nem lenne egy bizonyos záradék, amely hallgatásra kötelezi őket. Ellenkező esetben minden végkielégítést elveszítenének - tette hozzá.

A cikk szerint az elbocsátottak között magyar Pulitzer-díjasok, Magyarország határain kívül is ismert műsorvezetők, díjakkal elismert ifjú tehetségek vannak. Az előléptetettek között pedig akadnak olyan újságírók, akik hirtelen egy hírműsorért lettek felelősek, jóllehet korábban mindenekelőtt a bulvármédia terén dolgoztak. A cikkben szó esik Papp Dánielről, akit a cikkíró a Jobbik korábbi médiapolitikai szóvivőjeként említett.

Alice Bota szerint az elbocsátottak közül is alig vitatja valaki, hogy szükség volt a felmondásokra, mert a közszolgálati rádió és televízió túlméretezett és drága apparátus, amely kevés nézőt vonz. Nem hatékony, finanszírozási gondok, rossz felszereltség és korrupció jellemzik, és több mint 3000 alkalmazottal dolgozott. A cikk azt írja, hogy 1996-ban fogadták el az előző médiatörvényt, azóta egyik kormány sem tett komoly kísérletet, hogy megjavítsa a struktúrákat és távol tartsa a pártpolitikát.

A cikkíró szerint Orbán Viktor egy valódi visszásságot számol fel, és egyben kihasználja mindezt saját ideológiájának terjesztésére. A tavalyi, kétharmados győzelem óta elhivatottnak érzi magát a "nemzeti egység" ideológiájának a megvalósítására. Alice Bota azt is írja, hogy Orbán elfogadtatott egy új alkotmányt, meggyengítette az Alkotmánybíróságot, és a legfontosabb intézményeket - a számvevőszéket, a médiahatóságot és a bíróságokat - a saját embereivel töltötte fel. Hatalma még akkor is érvényesülne, ha őt magát leváltanák - írta a szerző.