Rövidnadrágban ment a kormányértékelésre Orbán Viktor

2011.08.05. 10:48

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel találkozott elsőként Felcsúton Orbán Viktor, hogy a kormány munkáját értékeljék. A kormányfő rövidnadrágban távozott otthonából, és egy Nissan terepjáró volánja mögé ült. Navracsics szerint a kormányfő elégedett volt a tárca munkájával, a következő fél év legnagyobb feladatának pedig a járások kialakítását nevezte.

Felcsúton, a sportszállóban találkozott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, hogy értékeljék a kormány elmúlt évi munkáját, és beszéljenek a kabinet előtt álló feladatokról. A négyszemközti találkozó reggel 9 órakor kezdődött. Az MTI fotósa reggel épp akkor fényképezte le a kormányfőt, amikor rövidnadrágban, rövid ujjú ingben kilépett felcsúti házából. A kormányfő egy Nissan Navara terepjárót vezetett, amelynek ajtajára a Volt és a Balaton Sound fesztiválok matricáit ragasztották.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor a találkozó után azt mondta: a miniszterelnök elégedett a közigazgatási tárca elmúlt egyéves munkájával, és nem tervez a közeljövőben átalakításokat az apparátusban. A miniszter szerint Orbán Viktorral a következő fél év feladatairól is beszéltek, és a belpolitikán kívül megvitatták az euróövezet, a világgazdaság és az egyre bizonytalanabbá váló nemzetközi környezet kapcsán felmerülő teendőket.

A miniszter szerint az egyik legnagyobb soron lévő feladat a járások kialakítása. "A terv szerint augusztus végéig a feladatok sorrendjét terjeszti a tárca a kormány elé, és ősszel szeretnénk megnyitni a járásokról szóló vitát, ami részben politikai, részben közigazgatási egyeztetést jelent" - mondta Navracsics, aki szerint a most körvonalazódó elképzelés alapján 160-180 körül alakul majd a járások száma.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyéni választókerületek száma viszont - amennyiben a vegyes rendszer megmarad -, ennél kevesebb lesz. Navracsics szerint ugyanakkor jó lenne, ha a járási és a választókerületi határok "valahogy egymásra épülnének". A miniszter a megbeszélésről azt is kiemelte: kitértek a romastratégiából adódó következő lépésekre, illetve a nemzetiségiekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel kapcsolatos kérdésekre is.

A találkozó után Orbán Viktor nem nyilatkozott. A miniszterelnök akkor sem nagyon mutatkozik Felcsúton, ha az ottani házában tölti a szabadidejét - mondta az [origo]-nak a találkozót követően több felcsúti is. Orbán nem járt még a házához közeli cukrászdában és a boltban sem, a megkérdezett helyiek azt mondták, vagy "begubózik a házába", vagy az annak közvetlen közelében álló sportpályákon és a Puskás Ferenc Futballakadémián tölti az idejét. "Ott van büfé is, úgyhogy ha ilyen igényei vannak, akkor sem kell a boltba jönnie" - mondta egy nő a közeli boltban.

Mostantól szeptemberig Orbán egyenként, négyszemközti beszélgetéseken találkozik a kormány tagjaival, a tanácskozássorozat Navracsics Tibor meghallgatásával vette kezdetét. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a kormányfő másik helyettesének, Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének a teljesítményét nem fogja külön négyszemközti beszélgetésen értékelni.