Durvul a menzaháború Pest megyében: feltörték a konyhákat

Menza riport, stop, Hungast
Vágólapra másolva!
A Pest megyei önkormányzat feltörette annak a tizenkét konyhának az ajtaját, amelyeket a felhalmozódott adósság miatt zárt le korábban a közétkeztetést bonyolító Hungas Kft. - írja a szerdai Magyar Nemzet. A zárakat lecserélték és nem engedik be a korábban ott dolgozókat - állítja a cég, amely nem ezt várta az önkormányzattól, tekintettel arra, hogy egy ideig ingyen látták el a szociális intézmények lakóinak ellátását. Az önkormányzat álláspontja az, hogy nekik meg kell oldaniuk 1700 ember étkeztetését, az adósságot pedig majd elkezdik törleszteni, ha segítséget kapnak az államtól.
Vágólapra másolva!

Elfoglalta a Hungast Kft. által lezárt tizenkét konyhát a Pest megyei önkormányzat, így újra zavartalan az ellátás a megye által fenntartott szociális intézményekben - írja a szerdai Magyar Nemzet. A cég korábban az önkormányzat tartozása miatt zárta be a konyhákat. Az önkormányzat szerint a lépést a szociális vészhelyzet indokolta, hiszen az ételek megfelelő hűtése, tárolása hiányában fertőzésveszély fenyegetett. A cég viszont úgy véli: birtokháborítás történt, és jogi lépéseket fontolgatnak.

Feltörték az ajtót, elfoglalták a konyhát, használják a berendezéseinket, ráadásul lecserélték a zárakat és nem engedik be a dolgozóinkat - mondta a lapnak a Hungast ügyvezetője. Kérfalusi Attila leszögezte: nem ezt a lépést várta az önkormányzattól, hiszen hónapok óta úgy végezték el a szociális intézeményekben a tálalási feladatokat, hogy közben az önkormányzat egyetlen fillért sem fizetett ki 1,2 milliárd forintos adósságából. Amennyiben az önkormányzat nem kezd törleszteni, akkor szeptember 1-étől az önkormányzat által fenntartott 18 iskola konyháját is zárva tartják majd - írja a Magyar Nemzet.

Ambrus András, a Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke a lapnak azt nyilatkozta, nem követtek el jogsértést, hiszen az érintett konyhák az önkormányzat tulajdonában vannak, a cég birtokbavételi joga pedig csak addig tart, amíg ellátja a szerződésben foglalt feladatait. Hozzátette: a konyhák lezárása miatt olyan vészhelyzet alakult ki, amely az intézmények több mint 1700 lakójának egészségét veszélyeztette: abban az egy hétben ugyanis, amikor a Hungast lezárta a konyhákat, a szociális intézmények lakóinak étkeztetését kiszállított ételekkel oldották meg, de az élelmiszereket nem tudták tárolni, hűteni, melegíteni. A hiányosságok az önkormányzat szerint közvetlen járványveszéllyel fenyegettek.

Az alkalmazottak a konyhák átvételekor jegyzőkönyvet vettek fel az ott található eszközökről, és felelősséget vállalnak azokért a berendezésekért, amelyek a Hungast tulajdonát képezik. Ambrus elismerte, hogy nem engedik be a cég dolgozóit a konyhákra, szerinte ugyanis nincs ott semmi keresnivalójuk, ha a feladatukat nem látják el. Az adósságot pedig akkor kezdik el fizetni, amint pénzt kapnak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok részére fenntartott állami pénzügyi keretet.

A szerdai Világgazdaság azt írja, a megye egyrészt az előbb említett állami támogatásra vár, másrészt abban bíznak, hogy a készülő új önkormányzati törvény nagy terheket vehet le a megyék válláról, az állam feladatává válhat ugyanis az intézmények fenntartása.