Egy összetákolt kunyhó közelében találták az elásott holttesteket

Csepel, gyilkosság, hajléktalanok tanyája a helyszín közelében
Vágólapra másolva!
Egy nehezen megközelíthető tisztáson találta meg a rendőrség azoknak az embereknek a holttestét, akiket a kiszivárgott információk szerint élve ástak el. Nem messze a tisztástól egy összetákolt kunyhó áll, amely azonban pénteken üres volt. A környéken egy műhely dolgozói tudósítónknak azt mondták, hogy múlt hét végén rendőrök jelentek meg, letérdeltettek négy embert, és el is vitték őket. Az nem világos, hogy az akció összefüggésben van-e a mostani esettel.
Vágólapra másolva!

Nézze meg a helyszínen készült képeinket ezen a linken!

Felgyújott szemétkupacok között, a legközelebbi lakott helytől sok kilométerre, egy elhagyatott, fás-bozótos terület közepén van az a kis, körülbelül nyolc méter széles tisztás, ahol a rendőrség csütörtökön délután megtalálta négy élve eltemetett ember holttestét. A helyszínelés péntek délelőttre befejeződött, az [origo] tudósítója szerint a nagy lyukat, ahonnan a holttestek előkerültek, már betemettette a rendőrség. A történtekről már csak munkagépek láthatóan friss nyoma árulkodik, a munkagépek a kis tisztás körül álló fák többségét is kidöntötték munka közben, a tisztásra vezető ösvény környékén mindenhol le van taposva a fű.

Az [origo] tudósítója szerint az úttól és a környék épületeitől is távol van a hely, és az autóforgalom zaja is alig hallatszik. A tisztásra a Csepel-szigetre bevezető Szabadkikötő útról letérve, egymást keresztező, kátyús földutakon döcögve tíz perc autózással lehet eljutni. A tetthely körülbelül száz méterre fekszik a csepeli Duna-ágtól, a folyó túloldaldalán építkeznek, onnan hallani az autókat.

Fiatal hajléktalanok élnek a szomszédban

A tetthelytől körülbelül ötven méterre azonban láthatóan élnek emberek - jelentette tudósítónk. A tisztásról egy szemetes ösvény egy tákolt kunyhóhoz vezet, ahol az ott talált holmik arra utalnak, hogy akár öt ember is élhet azon a helyen, de pénteken délben senkit nem találtak ott. A fabrikált ház mellett kutyaól áll, és gyerekek is lakhattak ott, mert játékautó, hinta és egy kis kád is van a kunyhó körül.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Gyerekek csak régebben laktak a háznál, most öt-hat felnőtt, harminc év körüli férfi lakja, a létszám mindig változik - mondta az [origo] tudósítójának egy hajléktalan. A férfi azt mondta, régebben maga is itt élt, de már négy-öt éve elköltözött innen, azóta csak hetente párszor látogat el ide, utoljára két napja járt a háznál. Azt mondta, az elmúlt időszakban semmi furcsát nem vett észre, de mindig más irányból érkezett, nem járt azon a tisztáson, ahol a holttesteket megtalálták, a gyilkosságokról pedig állítása szerint munkatársunktól hallott először. A háznál lakókról annyit mondott, hogy napközben "dolgoznak", gyűjtögetnek, kéregetnek, próbálnak pénzt szerezni, úgyhogy csak ritkán vannak ott. Gyakran járt a házhoz egy fiatal, a férfi jellemzése szerint punk lány, aki nem lakik ott, de van barátja a házban élő férfiak között. A férfi szerint a közterület-felügyelők is rendszeresen elmennek a tákolt házhoz, szerinte másfél-két hónapja járhattak ott utoljára.

A férfi egy másik, hajléktalanok lakta részre irányította munkatársainkat. A tetthelytől kilométerekre, a csepeli vasútállomás közelében álló tákolt viskókban lakó emberek azt mondták, hogy a múlt héten négy rendőrautót is láttak a környéken, egy tőlük tíz perc járásra található másik helyről el is vittek egy férfit a rendőrök. A hajléktalanok ugyan nem tudták, hogy a Józsi nevű férfit miért vitték el, de azt gyanították, hogy az erős testalkatú, alkalmi munkából élő férfinak köze lehetett a gyilkosságokhoz. A férfinak van egy felesége is, aki a hajléktalanok elmondása szerint hosszabb ideig kórházban volt, nemrég engedték ki. A hajléktalanok által megnevezett helyen munkatársaink pénteken délután csak az üres kunyhókat találták meg, senki nem volt otthon.

Felhőkarcolók helyett elhagyott eperföld

A feldúlt tisztás közelében elhagyatott eperföld áll, de ott is évekkel ezelőtt szüreteltek utoljára - mesélte az [origo]-nak a föld közelében, az egyik földúton egy hajléktalan pár. A sziget északi részén fekvő, közel százhektáros területet 2005-ben adta el a csepeli önkormányzat egy spanyol tulajdonú beruházó cégnek, amely felhőkarcolókat szeretett volna építeni.

A hajléktalanok szerint a területen korábban több, téglából épült ház is állt, ezeket lerombolták, a lakók pedig elköltöztek. Volt több hajléktalantelep is az eperföld környékén, főleg a hídhoz közelebb eső részeken, de szerintük az új tulajdonos felszámolta ezeket is. A spanyol cég építési tervei meghiúsultak, de a terület azóta is nagyrészt lakatlan, bár tudósítónknak többen is azt mondták, még mindig van néhány hajléktalantelep a környéken.

Fotó: Mudra László [origo]
Továbbik képekért kattintson a fotóra!

A területet egy őr is vigyázta, de nincs elkerítve, bárki szabadon járhat - mutattak egy bódét a hajléktalanok. Tudósítónk szerint a helyet láthatóan szemétlerakónak használják, a tetthely közelében nagy kupacokban áll az építkezési hulladék, az elszórt ruhák, sörösdobozok, zsákok és autóalkatrészek. A tisztás környékén mindenhol frissen felgyújtott szemétkupacok állnak, a közelében van egy körülbelül hatvan négyzetméteres, elszenesedett bozótos is.

Négy embert vittek el a kommandósok

A Szabadkikötő útról letérve előbb egy kis műhelyekből álló telepre vezet az út, tudósítónk szerint a rossz állapotú, lerobbant műhelyek közeléből indulnak azok a földutak, amelyek a tetthelyhez vezetnek. A műhelyeknél pénteken délelőtt pár ember dolgozott, ők azt mondták, csak a hírekből értesültek a történtekről.

Az egyik ott dolgozó férfi szerint a környéknek nincs rossz híre, de a múlt hét végén történt egy szokatlan dolog. Azt mesélte, csütörtökön vagy pénteken - a napra nem emlékezett pontosan - "kommandósok" jelentek meg a műhelyek közelében. A rendőrök egy kisbusszal és két autóval érkeztek, majd mindenkit betereltek a műhelyekbe, és megkérték őket, hogy maradjanak bent. A férfi szerint az egyik műhely kerítésénél a rendőrök négy embert, három férfit és egy nőt térdeltettek le, majd őket el is vitték. A munkás szerint az akció körülbelül húsz percig tartott, a rendőrök nem mondtak róla semmit, ők pedig nem kérdezték, mi történt, mert egyértelműnek tűnt a helyzet.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Több más, a telepen dolgozó ember is megerősítette, hogy volt ilyen akció, de többen azt mondták, a rendőrök nagyon gyorsan bezavarták őket a műhelybe, úgyhogy nem sokat tudnak arról, mi történt. Az akció, elmondásuk szerint körülbelül egy órán át tartott. A négy elfogott embert senki nem ismerte, az egyik ott dolgozó férfi szerint a Szabadkikötő útról szaladtak be a műhelyekhez, ezért ott kapták el őket. Egyelőre nem világos, hogy van-e kapcsolat a múlt heti rendőrségi akció és a gyilkosságok között, az NNI szóvivője az [origo] ezzel kapcsolatos kérdésére csak annyit mondott, hogy a már kiadott közleményükön túl egyelőre semmilyen információt nem tudnak adni a gyilkossággal kapcsolatban.

A rendőrség egyelőre sem a gyilkosságok, sem a nyomozás részleteiről nem árul el részleteket, csak annyit erősítettek meg, hogy négy holttestet találtak csütörtökön délután az elhagyatott területen. A sajtóban megjelent hírek szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy a gyilkosságokat egy szerb férfi követte el, aki figyelmeztetésnek szánhatta az élve eltemetést. Pénteken Szerbia budapesti nagykövetsége azt közölte, hogy a férfi nem szerb állampolgár és nem is szerb nemzetiségű, hanem információik szerint macedón. A Híradó szerint elfogták az elkövetőt, miután egy ember ki tudott szabadulni, és értesítette a rendőrséget. Ezt az információt Bartha László, a Nemzeti Nyomozati Iroda sajtószóvivője az [origo]-nak nem kívánta megerősíteni.

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója állítása szerint telefonon beszélt azzal az erdélyi származású fiatalemberrel, akinek sikerült kiásnia magát, miután mellkasig beásták a földbe. A fiatalember azt állítja, a múlt héten, kiszabadulása után értesítette a rendőrséget, akik 24 órán belül elfogták az elkövetőket. A férfi szerint a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követte el, akinek egy, az erdőben élő magyar házaspár segített a gyilkosságokban. (A kiszabadult férfi történetéről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

A harminc év körüli fiatalember családjával jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat egyik védett házában van - mondta az [origo]-nak Lukács Csaba. A férfi megmenekülése után a Facebookon írta le először, hogy mi történt vele, a Baptista Szeretetszolgálat és Lukács így vette fel vele a kapcsolatot. A férfi Facebook-fiókját azóta a rendőrség letiltotta Lukács szerint.

A Népszabadság is úgy tudja, hogy a brutális bűntény hátterében egy uzsorás-zsaroló áll, aki védelmi pénzt követelt vállalkozóktól. Ha nem fizettek, először csak megfenyegette őket, majd Csepelre vitte, és nyakig beásta őket a földbe, hogy "gondolkodjanak" a fizetésen. A Blikk szerint a férfi évek óta uzsorakölcsönök adásából élt, és nem volt akkora összeg, amit nem tudott volna kölcsönként felhajtani.