Nyomozási alkut ajánlhatott a csepeli gyilkosságok gyanúsítottja

2011.08.12. 21:17

Valószínűleg "nyomozási alkut" ajánlott a rendőröknek az MTV Híradójának információi szerint az a délszláv férfi, akit a csepeli gyilkosságok elkövetésével gyanúsítanak. Orbán Viktor miniszterelnök a történtek után utasította Pintér Sándor belügyminisztert, ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. A nyomozás jelenlegi állása szerint ugyanis a csepeli ügyben fedél nélküli ember is érintett bűnsegédként.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a földbe ásott erdélyi férfi ügye összefügg a csütörtökön Csepel egy erdős területén megtalált négy holttest ügyével. A sajtóértesülések szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható délszláv férfi ellen egyelőre csak rablás és személyi szabadság megsértése miatt folyik eljárás, a férfi valószínűleg "nyomozási alkut" ajánlott a rendőröknek - hangzott el az MTV péntek esti Híradójában.

A hírműsor szerint a macedón férfi mutatta meg a helyszínt a rendőröknek, feltehetően nyomozási alkut ajánlott: azt mondta, mutat egy helyet az erdőben, ahol négy halott van elásva. Az általa megadott helyen találta meg az Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a négy holttestet.

A túlélő - egy harmincéves erdélyi férfi, akinek sikerült megszöknie, miután kiásta magát a gödörből, amelybe nyakig betemették - családjával együtt a Baptista Szeretetszolgálattól kért segítséget, mert attól tart, hogy az elkövetőnek lehetnek bűntársai. A kiszabadult férfi által adott személyleírás alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai még aznap elfogták a délszláv férfit, egy hajléktalan férfit és egy fiatalkorú lányt. A bíróság a múlt hétvégén mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezte. Az MTV információi szerint viszont emberöléssel egyelőre sem a macedón férfit, sem a társait nem gyanúsítják.

A macedón külügyminisztérium nem kapott értesítést arról, hogy a csepeli gyilkosságok feltételezett elkövetője macedón állampolgár lenne. A Makfax független macedón hírügynökség idézte péntek este a szkopjei külügyminisztériumi közleményt, amely szerint a magyar hatóságok a bűnüggyel összefüggésben mind ez idáig nem léptek kapcsolatba a macedón hatóságokkal. Egy macedón diplomata viszont felvette a kapcsolatot Szerbia budapesti nagykövetségével, s a külképviseleten cáfolták, hogy információk lennének arról, hogy a feltételezett gyilkos Macedóniából való.

A Híradó tudósítója szerint a nyomozás vélhetően két szálon fut, mivel a rendőröknek ki kell deríteniük, hogy a négy embert a macedón férfi ölte-e meg, ha nem, akkor ki volt a gyilkos. Az áldozatok maradványainak boncolása és azonosítása délelőtt kezdődött meg az Igazságügyi Orvostani Intézetben.

A Híradó úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a történtek után utasította Pintér Sándor belügyminisztert, ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. A nyomozás jelenlegi állása szerint ugyanis a csepeli ügyben fedél nélküli ember is érintett bűnsegédként.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a rendőrség honlapján azt írta, hogy a négy ember halálának pontos okát, idejét, körülményeit igazságügyi orvos szakértő bevonásával vizsgálják. Az NNI emberölés miatt indított nyomozást; a bűnügyről a nyomozás érdekeire tekintettel más információt egyelőre nem kívánnak közölni. Bartha László, az NNI szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a bűnügynek hány gyanúsítottja van. Mindössze annyit közölt: a csepeli területen befejezték a helyszínelést. Korábbi sajtóértesülések szerint egy szerb uzsorás gyanúsítható a bűncselekménnyel, de Szerbia budapesti nagykövetsége cáfolta, hogy a feltételezett elkövető szerb állampolgár vagy szerb nemzetiségű volna. Információik szerint macedón lehet a tettes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK