Él mentelmi jogával a pénteken előállított jobbikos képviselő

Zagyva György Gyula, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Sziget Fesztivál, Sziget 2011, demonstráció, rendőri intézkedés
Vágólapra másolva!
Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a szervezet szimpatizánsaival pénteken akart bemenni a Sziget területére belépőjegy nélkül.
Vágólapra másolva!

Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő szombaton közölte, mentelmi jogáról nem mond le. A hatályos jogi szabályozás szerint a pénteken előállított Zagyva György Gyulával szemben jelenleg a szabálysértési eljárás nem folytatható - derül ki a rendőrség honlapjáról. (A párt 2009-ben azt tervezte, hogy javaslatot készít az országgyűlési képviselők és jelöltek mentelmi jogának megszüntetéséről.)

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Sziget Fesztivál főbejáratához eredetileg a magas benzinárak ellen szervezett tüntetést, sziget területére,m de azt a rendőrség ezt nemengedte, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején. A szervezet szimpatizánsai jegy nélkül próbáltak bejutni a rendezvényre. Biztonsági őrök és rendőrök tartóztatták fel őket. Az [origo] tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét rendőrök vitték el a helyszínről. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok próbáltak meg péntek délután bejutni jegy nélkül a rendezvényre. Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke, aki egyben a Jobbik országgyűlési képviselője, felszólította az embereket, hogy próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ez után a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A rendőrség megerősítette, hogy tíz embert állítottak elő szabálysértés, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről. Öt főt - közöttük Zagyva György Gyulát - rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt, öt főt pedig kábítószerrel visszaélés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt igazoltattak, majd állítottak elő.