Meggondolta magát: mentelmi joga kiadását kéri a Szigetnél előállított Jobbikos

Zagyva György Gyula, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Sziget Fesztivál, Sziget 2011, demonstráció, rendőri intézkedés
Vágólapra másolva!
A jobbikos Zagyva György Gyula arra kéri az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget Fesztivál bejáratánál történt ügye, adja ki a mentelmi jogát. Előállításakor a képviselő még nem akart lemondani mentelmi jogáról.
Vágólapra másolva!

"Mentelmi jogom kiadását kérem, hogy az ügyet az ügyészség ki tudja vizsgálni, és így minél előbb derüljön ki, hogy velem szemben követtek el súlyos bűncselekményt" - írta Zagyva György Gyula a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke az MTI-hez is eljuttatott vasárnapi közleményében.

A képviselőt péntek éjszaka a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. Zagyva György Gyula akkor még írásos nyilatkozatban tette egyértelművé, hogy nem mond lementelmi jogáról.

A történtek előzménye, hogy a HVIM által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Zagyva György Gyula, a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

A HVIM vasárnapi közleménye szerint "az igazság az", hogy Zagyva György Gyula ellen "követtek el jogsértést azzal, hogy nem engedték be a tüntetésre, majd leteperték, aztán előállították".

Ha a hatóság kezdeményezi, a mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie - a mentelmi bizottság javaslata után - a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Június 27-én a parlament egy másik ügyben már felfüggesztette Zagyva György Gyula mentelmi jogát, amit az ügyészség zaklatás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett. A legfőbb ügyész indítványa szerint a jobbikos politikus 2010 augusztusában a verőcei Magyar Sziget Fesztiválon a Hetek című hetilap két munkatársát fenyegető kijelentéseket tett, "mindeközben a kezében lévő ostorral végig hadonászott", és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött. A mentelmi bizottság ülésén akkor Zagyva György Gyula azt mondta: nem követte el az ügyészségi átiratban foglaltakat, ugyanakkor kérte mentelmi jogának felfüggesztését.