A devizahiteleseket segítő intézmény felállítását sürgeti az MSZP

Vágólapra másolva!
Kilenc pontban foglalta össze a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslatait hétfőn az MSZP, amely többek között arra sürgeti a kormányt, hogy állítsa fel a tavaly megígért Nemzeti Eszközkezelőt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerint a szocialisták elkéstek javaslataikkal, és személyes felelősségük van a kialakult helyzetért.
Vágólapra másolva!

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy szeptember 30-ig állítsák fel az állami eszközkezelőt, amelynek segítségével megvennék a nem menthető adósok lakásait. Ezeket az ingatlanokat ezután önkormányzati kezelésbe adnák, így lakóik azokat szociális bérlakásként bérelhetnék - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Szekeres Imre. Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szerint emellett a hitelüket fizetni nem tudók számára állami bérlakásokat biztosíttatnának azokon a településeken, ahol a lakásállomány ezt lehetővé teszi.

Az eszközkezelő felállítását még Orbán Viktor kormányfő jelentette be tavaly nyáron, és elvileg már létre kellett volna hozni, de ez azóta sem történt meg. A legújabb határidő augusztus vége, bár a részfeladatokra szabott határidők betartásánál is voltak csúszások.

Ez része annak a kilencpontos, a devizahitelesek megsegítését célzó programnak, amelyet hétfőn mutatott be az MSZP. Szekeres Imre közölte azt is, hogy a hitelüket fizető, de a megemelkedett részleteket finanszírozni már nem tudó adósok számára a bankok bevonásával hoznának létre közös ingatlanalapot. Ezekben az esetekben a tulajdonjog bérleti vagy lízingdíjjá változna.

A pénzintézetek ebben az esetben lemondanának az ingatlan értékét meghaladó követelésükről, vagy az ingatlan értékének várható növekedésétől tennék függővé azt - tette hozzá. Ezeket az intézkedéseket a bankadóból befolyó összeg egy részéből finanszíroznák - mondta Szekeres Imre, aki egy kérdésre válaszolva közölte, a szakértők 15 és 30 milliárd forint közötti összegre becsülik ezeknek az intézkedéseknek a várható költségeit.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerint "a mikrofonba beolvasott" pontok helyett tettekre és odafigyelésre lett volna szükség a nyolc év szocialista kormányzás alatt.

"A szocialisták által nyolc év késéssel kiizzadt kilenc pont finoman szólva megkésett annak a több tízezer családnak, akik ma alig bírják fizetni a lakáshitelük törlesztőrészletét, és akik 2003 és 2010 között semmiféle, a lakásvásárláshoz szükséges állami segítséget, otthonteremtési támogatást nem kaptak a szocialista kormányoktól" - kommentálta az államtitkárság az MSZP kilencpontos javaslatcsomagját. "Önök az elmúlt években vagy vakok és süketek, vagy ellenkezőleg, nagyon is ébren, de tétlenek voltak, bármelyik is, személyes felelősségük van a kialakult helyzetben" - közölte az államtitkárság.