A kormányhoz fordul Erőss Zsolt és Kollár Lajos hegymászó, mert azt szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a 2007-es törvényt, amely az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását.

Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását - írta a Magyar Nemzet hétfőn. A hegymászók ennek érdekében az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés szerint, ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások - műtétek, rehabilitációs szolgáltatások - árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie - írja a lap.

A két hegymászó a Magyar Nemzetnek azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet.

Szerintük csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportokat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek - így a passzivitásnak, az egészségtelen táplálkozásnak, káros szenvedélyeknek - is meghatároznák a kockázatát, és a szerint vetnék ki az adókat - írta a lap.