Csak messziről nézhetik a lakáshitelesek az újrainduló ócsai gyárat

FÉG, Konvektorgyártó Zrt., Ócsa
Vágólapra másolva!
Szinte egyszerre jelent meg az a két hír, hogy a kormány Ócsa közelében házakat épít a bajba került devizahiteleseknek, illetve az, hogy a településen újraindul a FÉG nevű cég konvektorgyára. Az üzemet beindítók szerint ugyanakkor nincs összefüggés a két történés között, és nem is tervezik azt, hogy munkát adjanak a bajba jutott devizahiteleseknek.
Vágólapra másolva!

A múlt héten került az érdeklődés középpontjába Ócsa, miután a Belügyminisztérium bejelentette, hogy a fizetésképtelen lakáshitelesek számára a Pest megyei településen indul el a szociális családiház-építési program első üteme. Az elmúlt napokban azonban nem ez volt az egyetlen hír, amely komoly befolyással lehet a Budapesttől 30 kilométerre fekvő, tízezer fős város sorsára, ugyanis hétfőtől újraindul a termelés Ócsa egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító FÉG Konvektorgyártó Zrt. gyárában.

A korábban hat-hétszáz embernek is munkát adó gyár Európa egyik legnagyobb tüzeléstechnikai gyárának számított, amely termelésének 80 százalékát exportálta. A ciprusi tulajdonban lévő gyárnak azonban az elmúlt években jelentősen visszaesett a termelése, és áprilisban már csak 157 alkalmazottja volt. A cég ellen felszámolás indult, májusban leállt a termelés, a dolgozók pedig április óta nem kapnak fizetést.

Óriásvállalat fektetne be

A csődbe ment vállalatot már február óta meg akarja szerezni egy MPF Holding nevű cég, amely szerint azért rendült meg a konvektorgyártó cég helyzete, mert 2006-ban felvettek egy 1,7 milliárd forintos bankhitelt, amelyet nem tudtak visszafizetni, ráadásul több százmilliós adótartózást is felhalmoztak.Az MPF-nek Felcsuti Zsolt a meghatározó tulajdonosa, aki a Napi Gazdaság listája szerint a 20. leggazdagabb magyar. Az MPF az egyik legjelentősebb magyar tulajdonban álló vállalatcsoport, hat magyarországi gyára mellett Kínában és az Egyesült Államokban is rendelkezik vállalkozásokkal.

Az MPF eleinte tárgyalások útján próbálta megszerezni a céget a ciprusi tulajdonostól, de mivel ezek sikertelenek voltak, így megvette a FÉG Konvektorgyártó hitelállományát. "Az volt az érdekünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül átvegyük az irányítást, felkínáltuk a megegyezést, de a cég tulajdonosa megtiltotta, hogy tárgyaljanak velünk, hogy minél tovább elhúzódjon az eljárás" - mondta az [origo]-nak Madarász Zoltán, az MPF ügyben eljáró képviselője. Az [origo] szerette volna megkérdezni a FÉG Konvektorgyártó képviselőit is, ezért ügyvédjén keresztül kerestük a cég vezérigazgatóját, illetve telefonon a cég gazdasági vezetőjét, de egyiküket sem sikerült elérnünk.

Fideszes képviselő is közvetített

A ciprusi tulajdonos képviselői és az MPF közötti tárgyalásokon segített közvetíteni Szűcs Lajos, a térség fideszes parlamenti képviselője és a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Bukodi Károly, Ócsa fideszes polgármestere is. Arra is volt példa, hogy a tárgyalásokról közös közleményt adott ki Szűcs Lajos és Felcsuti Zsolt, és az egyeztetésekről többször a megyei közgyűlés adott tájékoztatást. Májusban egy fórumot is tartottak a dolgozóknak a gyár jövőjéről, amelyen Szűcs és az MPF képviselői is részt vettek.

Bár a Belügyminisztérium bejelentése a szociális családiház-építési programról, és a gyár újraindításáról először beszámoló Napi Gazdaság híre szinte egy napra esett, az [origo] által megkérdezett érintettek szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz. Az MPF vezetése is azt közölte az [origo]-val, hogy az esetlegesen Ócsára költöző, fizetésképtelen lakáshiteleseknek nem terveznek munkát adni.

"Már februárban eldöntöttük, hogy érdemes lenne befektetetni a FÉG Konvektorgyártóba" - mondta Madarász, aki szerint Szűcs csak amiatt kezdett segíteni a tárgyalásokon, mert a gyár dolgozói megkérték erre, ő először a májusi fórumon találkozott vele. "Azt gondolom, nem is tudtak volna többet tenni" - mondta Madarász Szűcsék szerepvállalásáról.

Fotó: Csernátony Csaba [origo]
Az ócsai konvektorgyár

A gyár dolgozóinak képviselője, Bódiné Nagy Johanna az [origo]-nak azt mondta, hogy végső elkeseredésében kérte Szűcs segítségét, amikor a FÉG-nél bejelentették az elbocsátásokat. "Az az egy oka van annak, hogy az MPF mellé álltam, hogy az MPF szóba állt a dolgozókkal, és azt mondták, tovább fogják foglalkoztatni őket" - mondta az [origo]-nak Szűcs Lajos. Ő is azt mondta, hogy "abszolút semmi köze nincs egymáshoz" a gyár újraindításának és a szociális lakások felépítéséhez. Szerinte amiatt sem, mert a fizetésképtelen lakáshitelesek számára tervezett telepről még nincs végleges döntés. "Amíg nincsenek meg a szükséges engedélyek, addig ez egy fikció" - tette hozzá.

Kevesebben dolgozhatnak

A FÉG Konvektorgyártó ellen nyár közepén indult el a felszámolás. A felszámolást végző Cash and Lines a múlt héten kötött bérleti megállapodást az MPF-fel, így a gyár sorsáról szóló végleges döntésig határozatlan ideig az MPF üzemelteti a gyárat. "Mindenképp szeretnénk folytatni a konvektorgyártást, mert a magyar konvektoroknak van hírneve, és jó minőségűek. Az volt a cél, hogy a gyártás folytatódjon, mert ha nem jön egy befektető, szétesett volna a gyártás" - mondta Madarász.

Az MPF úgy tervezi, hogy az áprilisi létszámnál kevesebb embert foglalkoztatna a gyárban. A termelést hétfőn indítják újra, és Madarász szerint első körben 25-30 emberrel folytatódik a gyártás. Változás lesz azonban, hogy központosítani fogják az ügyintézést, így például a beszerzést és a könyvelést az MPF Holding fogja végezni. Madarász szerint magát a termelést áprilisban hatvanan végezték, és szerinte optimálisan 80-100 embernek tudnának munkát adni a jövőben. Madarász szerint elsősorban a régi dolgozókat alkalmaznák.