Tárki: Magyarországon senki nem reménykedik semmiben

Vágólapra másolva!
A megkérdezett magyarok mindössze tizenöt százaléka reménykedik abban, hogy a következő egy évben bármilyen javulást tapasztal háztartása anyagi helyzetében - derül ki a Tárki legújabb kutatásából, amely szerint egy ideje már annyira pesszimisták vagyunk a pénzügyi helyzetet illetően, hogy még a gazdasági válság sem tudta tovább rontani az ezt jelző mutatót.
Vágólapra másolva!

Akár a saját helyzetüket, akár a gazdaság helyzetét értékelik, a magyarok véleménye annyira negatív, hogy hosszú ideje már nem is tud tovább romlani - derül ki a legfrissebb Tárki-kutatásból, amelyet a visegrádi négyek országaiban készítettek.

A magyarok 2007 óta tartó növekvő derűlátása 2011 közepére egyértelműen megtört: ma a magyarok mindössze 15 százaléka reméli háztartása anyagi helyzetének javulását a következő egy évben. Csehország esetében megfigyelhető, hogy a várakozások 2009 közepe és 2010 eleje között hirtelen javultak, majd a mutató mostanra újra elérte a két évvel ezelőtti mélypontot.

A kutatók szerint, mivel az ország gazdasági helyzetének megítélésében a magyarok véleménye már korábban is nagyon negatív volt, ezért a többi országgal ellentétben ezen a gazdasági válság sem hagyott nyomot. Az elmúlt fél évet a gazdasági helyzettel összefüggő várakozások terén a pesszimizmus növekedése jellemezte a visegrádi országokban élőknél. Összességében azonban a legkevésbé borúlátó nemzetek esetében is csak tízből ketten várnak fellendülést, a többség még ezekben az országokban is stagnálásra vagy romlásra számít - áll a közleményben.