Feszegeti a korlátokat a Jobbikban Zagyva György Gyula

Zagyva György Gyula, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Sziget Fesztivál, Sziget 2011, demonstráció, rendőri intézkedés
Vágólapra másolva!
Több jobbikos politikus kritizálja a párt parlamenti képviselőjének, Zagyva György Gyulának a Sziget bejáratánál tartott tüntetését, amelyről Zagyvát rendőrök vitték el. A parlamentbe a "nemzeti radikális" szervezetekkel kötött megállapodás eredményeként bekerült Zagyvának voltak más hasonló vitatott megnyilvánulásai is, de azokat a Jobbik vezetése elnézte neki.
Vágólapra másolva!

"Öntsünk tiszta vizet a pohárba! - a Jobbik, és ami azon túl van" - ezzel a címmel tart kedden sajtótájékoztatót Vona Gábor pártelnök. A téma valószínűleg az lesz, hogy Zagyva György Gyulát, a párt parlamenti képviselőjét péntek este a Sziget Fesztivál bejáratánál őrizetbe vette a rendőrség. Novák Előd, a párt alelnöke az [origo]-nak azt mondta, az üggyel hétfő délelőtt a Jobbik vezetői is foglalkoztak informális ülésükön, a politikus azonban nem akart elárulni részleteket a megbeszélésről. A keddre meghirdetett sajtótájékoztató címe azonban arra utal, hogy Vona a párt és a hozzá kötődő - vagy így számon tartott - szervezetek viszonyáról fog beszélni.

Zagyva hivatalosan nem jobbikosként, hanem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökeként vett részt a pénteki demonstráción, amelynek formálisan meghirdetett célja a magas benzinárak elleni tiltakozás volt. Ezt a tüntetést a rendőrség nem vette tudomásul, a fesztivál helyszíne ugyanis magánterületnek minősül a rendezvény ideje alatt. Az MTI tudósítása szerint azonban hetven tüntető megindult a főbejárat felé, bejutásukat a biztonsági őrök és a rendőrök meggátolták. Az előállítás után Zagyva élt a mentelmi jogával, szombaton azonban azt közölte, hogy arra kéri az országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy adják ki a mentelmi jogát. Mivel Zagyvát szabálysértés miatt állították elő, a parlamenti képviselőkről szóló törvény szerint lemondhat mentelmi jogáról.

"Borzasztóan káros"

"Hülyeség volt, amit csinált, borzasztóan káros" - fogalmazott az [origo]-nak Losonczy Pál, a Jobbik budapesti frakcióvezetője. A politikus azt mondta, számára sem világos, hogy mi volt Zagyva célja, és miért akart "szórakozni vágyó embereket" megzavarni. Losonczy hozzátette, hogy csodálkozna azon, ha a pártvezetés szó nélkül hagyná az akciót. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta, az akcióval az a probléma, hogy Zagyva a demonstráción nem jobbikos képviselőként, hanem HVIM-es aktivistaként vett részt, az akciót viszont könnyen összemoshatják a Jobbikkal, miközben a pártnak ahhoz szerinte nem volt semmi köze. Egy parlamenti párt számára nem biztos, hogy egy ilyen jellegű demonstráció a legszerencsésebb megoldás, hogy egy problémára felhívja a figyelmet - mondta Mirkóczki.

Zagyva neve azonban azzal az augusztus eleji, a Magyar Szigeten elhangzott előadással összefüggésben is felmerült, amely miatt vizsgálatot indított a Terrorelhárítási Központ (TEK), és az ügyészség is. A Magyar Sziget egyik előadásán Tyirityán Zsolt, a magát Betyárseregnek nevező szervezet vezetője azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát". Tyirityán korábban többször is tartott már közös előadást Zagyvával, aki később a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem hajlandó elhatárolódni Tyirityán kijelentéseitől "már csak bajtársiasság miatt sem".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Péntek éjjel a Sziget bejáratánál vették őrizetbe Zagyvát

Eddig nem marasztalták el

Június végén az országgyűlés 308 igen szavazattal, 2 nem és 2 tartózkodás mellett döntött Zagyva mentelmi jogának a felfüggesztéséről, amit az ügyészség zaklatás gyanúja miatt kezdeményezett. A legfőbb ügyész szerint a jobbikos politikus a tavalyi Magyar Szigeten a Hetek című hetilap két munkatársának fenyegető kijelentéseket tett, közben a kezében lévő ostorral végig hadonászott, és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött. Zagyva tagadta, hogy mindezt elkövette volna. Korábban az ügyben megszólalt Orbán Viktor kormányfő is, tavaly augusztusban a Hetek főszerkesztőjének azt írta: "Elfogadhatatlan, ha bárki törvényen felül, vagy kívül helyezi magát, ezért a kormány eddig is mindent megtett, és ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy akiket jogsérelem ér, bizalommal fordulhassanak a bűnüldöző szervekhez és az igazságszolgáltatáshoz".

Novák Előd szerint Zagyvát a korábbi ügyei miatt eddig egyszer sem marasztalták el a Jobbik frakciójában. Novák ezt azzal magyarázta, elfogadják, hogy Zagyva a HVIM képviseletében lett a frakció tagja. Az [origo]-nak több jobbikos is arról beszélt, hogy a párt még a 2009-es EP-választás előtt kötött szövetséget több, magát nemzeti radikálisnak nevező szervezettel, köztük a HVIM-mel, ez azonban csupán szóbeli megállapodás volt annak érdekében, hogy ezek a szerveztek ne tegyenek keresztbe egymásnak.

Zagyva az [origo]-nak azt mondta, jelenleg külföldön van, így nincs információja arról, hogy a Jobbik vezetősége hétfőn miről döntött. Hozzátette, hogy mivel nem Jobbik-tag, hanem egy szövetséges szervezet tagjaként ül a párt frakciójában, "nem úgy működik, hogy egyes ügyek miatt rászólnak, hanem le szoktak ülni, és megbeszélik a dolgokat". Zagyva szerint Vonával eddig mindig meg tudták beszélni az egyes ügyeket. A pénteki őrizetbe vételről azt állította, hogy korábban a rendőrség tudomásul vette a demonstrációjukat. Zagyva szerint az őrizetbe vétel során számos jogsértést követtek el a rendőrök, ezzel magyarázta azt, hogy péntek éjjel élt mentelmi jogával. Zagyva szerint, ha azonnal lemondott volna mentelmi jogáról, elismerte volna a szabálysértést, és nem lett volna esélye bebizonyítani ennek az ellenkezőjét.

A tavaszi parlamenti választásokon Zagyva a Jobbik országos listájának tizedik helyén szerepelt, Szegeden elindult egyéniben is. Végül azonban a csongrádi megyei listáról szerzett mandátumot, a Jobbik megyei listáját ő vezette. Az országgyűlés honlapján elérhető életrajza szerint 1993-ban Egerben végzett villanyszerelőként, 1999 és 2001 között az egri MIÉP-alapszervezet tagja, 2002-ben lépett be a HVIM-be, melynek 2006 őszétől elnöke lett.