Az ombudsman törölteti a szociális konzultáció személyes adatait

Vágólapra másolva!
Jogellenes adatkezelés miatt Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el a "Szociális konzultáció 2011" elnevezésű kormányzati kérdőívet megválaszolók személyes adatainak törlését pénteken.
Vágólapra másolva!

Jóri András megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból tervezett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint jogellenesnek minősítette az erre irányuló adatkezelést és -feldolgozást is.

Az ombudsman júniusban már megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőíve és az úgynevezett hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nem tett maradéktalanul eleget, ezért az ombudsman közigazgatási eljárást indított, és ennek eredményeként született meg a mostani határozat.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala pénteken délután kezdeményezte Jóri András határozatának bírósági felülvizsgálatát. A hivatal sajtóosztályának közleménye szerint visszautasítják "az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket".

Nem érvényesül a teljes anonimitás követelménye

Júniusi állásfoglalásában a biztos azt állapította meg, hogy a kérdőívek feldolgozásakor politikai vélemény körébe sorolható különleges adatok kezelése valósul meg, a hozzájáruló nyilatkozat pedig az adatvédelmi törvény előírásait sérti. Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy az állampolgárok véleményének megismerése a magyar jogban közvélemény-kutatásnak minősül, amelynek adatkezelési szabályait külön törvény határozza meg. A "Szociális Konzultáció 2011" esetében választott jogi konstrukció alkalmazása miatt nem érvényesülnek a törvényben meghatározott garanciák: a teljes anonimitás követelménye és az érintett véleménye és név- és lakcímadatai összekapcsolásának tilalma.

Az adatvédelmi biztos júniusi állásfoglalására Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője akkor azt mondta, hogy a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal, illetve munkatársaival. Ezek során - mint mondta - egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban. Szijjártó Péter szerint Jóri András állásfoglalását személyes motivációk indokolták. mivel az új alaptörvény a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és "jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően" - mondta akkor a szóvivő. Szerettük volna megtudni, hogy a szóvivő továbbra is fenntartja-e a kijelentését, illetve, hogy törlik-e a kérdőíveken szereplő személyes adatokat. Kérdéseinkre várjuk a választ a miniszterelnökség sajtófőnökétől.