Feljelentést tesz Budai Gyula a nagybereki madárrezervátum ügyében

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen
Vágólapra másolva!
Hét-nyolc milliárd forintos kár érte az államot a nagybereki madárrezervátumot is magába foglaló terület bérbeadásával az elszámoltatási kormánybiztos szerint. Budai Gyula természetkárosítás és hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt tesz feljelentést az ügyben.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos természetkárosítás és hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tesz a nagybereki madárrezervátum ügyében - írta a Magyar Nemzet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium már korábban vizsgálatot rendelt el, miután május végén a Balatonfenyves melletti, különösen védett madárrezervátum vízszintje a kritikus szint alá süllyedt. A vizsgálat kiderítette, hogy nyolcezer hektárnyi állami földet - amely a védett területet is magában foglalja - évi nyolcvanezer forintért, 99 évre adták bérbe 1992 áprilisában. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága már feljelentést tett természetkárosítás miatt, és megkezdődött a rendőrségi nyomozás. Emellett visszavonták a területre kiadott vízjogi engedélyt, és megkezdték a teljes felülvizsgálatát.

Budai Gyula a lapnak elmondta, az Állami Vagyonügynökség 1992-ben a Balaton-nagybereki Állami Gazdaság jogutódjaként létrehozott Hubertus Agráripari Rt.-vel kötött szerződést, és a hektáronkénti 10 forintos haszonbérleti díj egyebek mellett a vadászati jogokat is tartalmazta a vadban igen gazdag területre.

A kormánybiztosi hivatal szerint alapos a gyanúja annak, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot hét-nyolc milliárd forintos kár érte. Emellett a szerződésben több jogszabályellenes kitételt is találtak, ezért kezdeményezték a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél a szerződés semmissé nyilvánítását és a terület állami birtokba vételét - írta a Magyar Nemzet.