Leégett egy fröccsöntő üzem Veszprémben

tűz, kigyulladt egy raktárépület veszprém megyében,
Vágólapra másolva!
Teljesen leégett egy 20-szor 100 négyzetméter alapterületű, polisztirolt gyártó üzemcsarnok szerdán este Veszprémben, a Videoton Ipari Parkban. A hatalmas fekete füstfelhőt a Balaton-partról is látni lehetett.
Vágólapra másolva!

A Veszprém Megyei katasztrófavédelem parancsnokának tájékoztatása szerint a helyszínen 15 járműfecskendő dolgozott húsz vízsugárral, és hat vízszállító tartálykocsi szolgálta ki a fecskendőket.

A parancsnok közlése szerint a kétezer négyzetméter alapterületű műanyagfröccsöntő üzem csarnokának tetőzete beszakadt, emberek nem sérültek meg. A tűz keletkezésének okáról szerda este még nem tudott nyilatkozni. A tűzoltókat az oltás és az utómunkálatok közben folyamatosan váltani kellett, mert légzőkészülékben kell dolgozniuk a nagy füstben és hőségben. A parancsnok a kár megbecsülésére nem vállalkozott, azt jelentősnek nevezte.

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetért felelős államtitkára a helyszínen szerda éjjel tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az esti és az éjszakai mérések szerint nem került a levegőbe mérgező anyag. Csütörtökön folytatódnak a mérések. Az államtitkár utasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy mozgó mérőlaborja csatlakozzon a veszprémi katasztrófavédelem mérőkocsijához, ellenőrizzék a környezetvédelmi szempontból fontos anyagok jelenlétét, különös tekintettel a szén-monoxidra, a nitrózus gázokra és az aromás szénhidrogénekre.

Az [origo] megkereste a Veszprém megyei katasztrófavédelmet csütörtökön reggel. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hajnalban csak az egészségügyi határérték alatt mértek a levegőbe jutott gázokból, ezért a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítőcsoportja csütörtökön már nem folytat méréseket. A katasztrófavédelemnél arról nem tudtak felvilágosítást adni, hogy veszélyes anyagok is kerültek-e a levegőbe.

Forrás: [origo]
Az égő épületről készült képet az [origo] egyik olvasója, Pethő Zoltán fotózta. (A képre kattintva galéria nyílik!)

A tűz közelében lévő másik műanyagüzemben 20 óra 45 percig dolgozott mintegy 25-30 ember, akkor hazaengedték őket. A munkaidejük 22 óráig tartott volna - mondta Horváth Ádám nagyvázsonyi lakos az MTI-nek. Hozzátette, hogy erős bűzt éreztek, és látták a nagy füstoszlopot. "Pánik nem volt, dolgoztunk" - tette hozzá, megjegyezve: aztán szóltak, hogy előbb elmehetnek haza.

A felszabadult gázok nem mérgezők

A nikecell egy építőipari polisztirol szigetelőanyag márkaneve, az anyag nem tűzveszélyes - mondta Illés Susan, a Nikecell Kft. marketingmunkatársa szerda este az MTI-nek. Azzal összefüggésben, hogy a korábbi híradások szerint az üzem nikecell szigetelésű tetőzete égett, Illés Susan hangsúlyozta, az építőipari szigeteléshez használt polisztirol égésgátlót is tartalmaz, ha az anyag lángra lobban, akkor is csak csöpögve olvad el, a keletkező gázok pedig nem mérgezőek. Az első jelentések még arról szóltak, hogy egy veszprémi nikecellgyár gyulladt ki.

A Videoton vezérigazgatója szerint a Wolters Hungaria Kft. egyik bérelt üzemcsarnoka égett le. A Videoton ottani fröccsöntő üzeme nem volt veszélyben. Sinkó Ottó tájékoztatása szerint a polisztirol alapanyagból csomagolóanyagot előállító üzem technológiája folyamatos gőzellátást igényel, amelyet egy kazán biztosít. A tűz keletkezése feltehetően ezzel lehet összefüggésben.

Az üzem 15 kilométeres körzetében végzett méréseket a veszélyhelyzeti felderítő csoport, a mérések nem mutattak ki az emberi szervezetre ártalmas anyagot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerdán késő este.