Feltűnt a neve a Postabank-ügyben, találkozott a Bécsbe menekült Kulcsár Attilával, és fontos pozíciót tölt be a zavaros helyzetű ferencvárosi focicsapatnál Szász András, akit szerdán az MVM szövevényes offshore-ügyletei miatt gyanúsítottként hallgattak ki. Korábban több tízmilliós csalással gyanúsították, és nemzetközi elfogatóparancsot is adtak ki ellene, de jogerősen nem ítélték el.

Kocsis István korábbi vezérigazgató keddi kihallgatása után szerdán Szász Andrást, Kocsis korábbi tanácsadóját is gyanúsítottként hallgatták ki a Magyar Villamos Művek (MVM) 2006 és 2008 közötti szerződéskötéseit vizsgáló nyomozás során. A kérdéses időszakot vizsgáló, 2009 áprilisa óta tartó nyomozás során így már összesen négy gyanúsítottat hallgattak ki.

Júliusban az MVM volt vezérigazgató-helyettesét, Molnár Lászlót hallgatta ki az ügyben vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), akit - Kocsishoz hasonlóan - különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, míg Szász a hatóságok szerint bűnsegédként vett részt a bűncselekményben. Az MTI szerint a negyedik gyanúsított Varga-Sabján László, az MVM egyik leányvállalata, a Horvátországban bejegyzett Niker igazgatója, akinek tevékenységét egy vitatható, drága és indokolatlan szállodabérlet miatt vizsgálja az NNI.

Az MVM-ügy lényege, hogy különböző jogcímeken és szerződések alapján nagyobb összegeket utaltak ismeretlen hátterű offshore-cégekhez. A pénz jelentős részét azóta sem kapták vissza, illetve nem kapták meg a szerződésben szereplő ellenszolgáltatásokat. Az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint Kocsist két ügylet miatt gyanúsították meg. Az egyik egy 2007-es szerződés, amely alapján egy ciprusi offshore-cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást, a másik ügylet pedig egy Milánóban bejegyzett cégnek nyújtott kölcsön, amelyet az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza. Az MVM offshore ügyleteiről itt olvashat bővebben.

MVM-es tanácsadóként képviselt offshore cégeket

A Kocsis vezérigazgatósága idején az MVM-nél tanácsadóként dolgozó Szász András az MVM nemzetközi terjeszkedési stratégiájának megvalósítását segítette. Az Index MVM-botrányról szóló cikksorozata szerint Szász András képviselt több olyan offshore céget is, amellyel az MVM szerződést kötött.

Ilyen volt a ciprusi bejegyzésű Aquifex Limited is, amely az MVM-től 6,35 millió euró befektetési kölcsönt kapott, hogy állítson össze egy energiaipari portfóliót az MVM számára. 2007 végén az Aquifex vállalta, hogy 7,18 millió euróért megveszi a portfóliót, de csak részben fizette ki az MVM-nek járó összeget. Az MR1-Kossuth Rádió információi szerint ez volt az egyik ügylet, amely miatt Kocsis gyanúsított lett.

Az Index 2009-es cikksorozata szerint szintén Szász jegyzi azt a Power Investments International II. nevű luxemburgi bejegyzésű, de Kajmán-szigeteki tulajdonosú céget is, amely 2008-ban 32,5 millió eurót kapott az MVM-től a Kárpát Energón keresztül, szintén befektetési kölcsönként. Kocsis az Indexnek azt mondta, hogy "nem foglalkozott" azzal, hogy ki a "partnernél a képviselő", amikor szerződést kötöttek az offshore-hátterű cégekkel.

Az [origo] kedden kereste Szász Andrást, hogy megkérdezze a MVM-ügyben történt gyanúsítotti kihallgatásokról, de munkatársán keresztül azt üzente, nem kíván nyilatkozni. Szerdán délután, kihallgatása után is kerestük irodai számán, de nem vették fel a telefont. Az [origo]-nak kedden sikerült telefonon elérnie Kocsist, de azt mondta, közleményén kívül nem kíván nyilatkozni.

 Nemzetközi elfogatóparancsot is adtak ki ellene

Szász András neve az elmúlt két évtizedben több nagy vihart kavaró ügynél is felbukkant. 1995-ben Szász András alapította meg a Nádor '95 Rt.-t, amelynek tevékenysége miatt később elfogatóparancsot is adtak ki ellene. A Nádor '95 Rt. még a Horn-kormány idején vállalta, hogy beszerzi a titkosszolgálatok számára szükséges új telefonlehallgató berendezéseket. A fejlesztésre 33 millió dollár hitelt vett fel a Kereskedelmi és Hitelbanktól, a hitel fedezetét a Pénzügyminisztérium garantálta.

A jelenlegi parlamenti házelnök, a fideszes Kövér László már az 1998-as választások előtt is bírálta a Nádor '95-tel kötött szerződést, mert szerinte a céget személyes szálak fűzték az MSZP-hez. A Népszabadság 1998 szeptemberi cikke szerint Szász "nem csinált titkot abból", hogy korábban kapcsolatban állt Máté László volt MSZP-alelnökkel és rövid ideig Somogyi Tamással, aki a Horn-kormány idején a titkosszolgálati miniszter hivatalvezetője volt.

Az 1998-as választáson hatalomra jutó első Orbán-kormány végül felmondta a szerződést, majd az ügyletet egy parlamenti bizottság és a rendőrség is vizsgálni kezdte. A nyomozás azt állapította meg, hogy a hitelből a Nádor '95 csak 21 millió dollárt használt fel a berendezések megvásárlására, a többivel a gyanú szerint nem tudott elszámolni. A rendőrség 2002-ben adott ki elfogatóparancsot a több tízmillió forintos csalással gyanúsított  Szász ellen, de 2003-ban megszüntették a nyomozást. Ennek okairól azonban nem árult el többet a rendőrség.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Középen látható Szász András

A rendőrség az után szüntette meg a nyomozást, hogy Bárándy György, Szász András ügyvédje eljuttatta védence írásbeli vallomását a rendőrségre. A Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a rendőrség ez alapján döntött úgy, hogy megszünteti a nyomozást a vállalkozó ellen, holott a cikk szerint erre a vizsgálatot felügyelő ügyészség nem adott sem utasítást, sem engedélyt. Az ügyészség ez után hatályon kívül helyezte a rendőrség megszüntető határozatát, de végül 2005-ben vádemelés nélkül szüntették meg a nyomozást.

A Postabank ügyeiben is szerepet játszott

Szász neve a Postabank egyik ügyénél is felmerült. Az MTI archívumában található hír szerint a Nádor '95 1998 februárjában előszerződést kötött a Pénzügyminisztériummal arról, hogy megvásárolja a volt Szovjetuniónak a Magyar Köztársasággal szemben fennálló adósságából 1999-ben törlesztésre kerülő összeget. A Nádor '95 helyett azonban a Trigon Bank helyezte letétbe teljesítési garancia céljából a 326,7 millió forint névértékű államkötvényt a Postabanknál az államkincstár javára.

A Magyar Nemzet egyik 2002-es cikke szerint az ügylet idején Szász a Trigon felügyelőbizottságának alelnöke volt, és meg nem nevezett forrásaik szerint a meghatározó döntéseket ő hozta a pénzintézetnél.

A Nádor '95 azonban 1998 szeptemberében elállt a szerződéstől, és kérte a Pénzügyminisztériumot, utalja vissza a teljesítési garanciaként letétbe helyezett összeget a Trigonnak. A Pénzügyminisztérium viszont ehelyett a Nádor '95-tel szembeni egyéb
követelések beszámítására használta a 326,7 millió forintot. A Trigon bírósághoz fordult az ügyben, amely jogerősen 700 millió forint megfizetésére kötelezte a Pénzügyminisztériumot.

 A Bécsbe menekült Kulcsárral is találkozott

Szász András neve a 2003-ban kirobbant brókerbotrányban is előkerült. Az ügyben meggyanúsított Kulcsár Attila az ügyészségnek tett vallomásában azt mondta, Szász "a médiavállalkozó Pintér [Dezső] utasítására elkísérte bécsi útjára". Szász az Indexnek adott 2009-es interjújában azt mondta, miután Kulcsár "Bécsbe menekült, de még nem körözték", felhívta őt telefonon, és kérésére találkoztak az egyik szálloda halljában, ahol megittak egy kávét.

Szász szerint Kulcsár "védőügyvédet szeretett volna, illetve Ausztriára vonatkozó egyéb tanácsokat", de Szász állítása szerint azt mondta, nem tud ebben segíteni neki. Szász azt mondta Kulcsárról, hogy korábban többször is találkoztak, de csak "egy ismerőse volt a sok közül".
Szász az MVM-es szerepvállalása után az FTC focicsapata környékén bukkant fel. A Kevin McCabe tulajdonába tartozó Real Esplanade Estate Kft. 2008 áprilisában hatmilliárd forintért vette meg a futballcsapatot működtető gazdasági társaságot és az Üllői úti nyolchektáros komplexumot. A befektető akkori tervei szerint 2011-re új stadiont húztak volna fel, amelynek Szász volt a felelőse mint a Real Esplanade vezérigazgatója.

A tervezett komplexum megépítéséhez azonban azóta sem kezdtek hozzá. McCabe 2011 elején bejelentette, hogy a focicsapatot működtető FTC Zrt.-t akár egy euróért is átengedné, de az ingatlanokhoz ragaszkodik, amelyeket az új tulajdonosnak kellene bérelnie a Real Esplanade-től.