Horváth János parlamenti képviselő, az országgyűlés korelnöke kapta idén a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, a középkereszt polgári tagozata címet pedig Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás vehette át.

Átadta a legmagasabb állami kitüntetéseket az Országházban Schmitt Pál köztársasági elnök. A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Horváth János parlamenti képviselő, az országgyűlés korelnöke kapta az amerikai magyar emigrációban végzett tevékenységéért és a magyar parlamentarizmus legjobb hagyományainak megőrzéséért.

Forrás: MTI/Beliczay László
 Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Horváth János parlamenti képviselő, az országgyűlés korelnöke kapta

A népből csakis úgy lehet nemzet, ha sokan vannak, akik egyet gondolnak és egyet akarnak, az állami kitüntetések pedig annak bizonyítékai, hogy léteznek ilyen emberek - mondta az államfő. Ahogy fogalmazott: a kitüntetetteket a legkevésbé sem a díjak elnyerése mozgatja, hanem a saját hivatásukban a legtöbbre törekszenek, így egyéni sikerükkel az "egész közösség kovászává" válnak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, a Magyar Koalíció Pártja volt elnöke, Kopátsy Sándor, a közgazdaságtudomány doktora, Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész, Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész és Szilágyi János György Kossuth-díjas művészettörténész kapta.

Az eseményen a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata címet kapta Albert Flórián, a Nemzet Sportolója a magyar labdarúgás területén végzett példaértékű sportolói és edzői tevékenysége és életpályája elismerésként.