A tűz előtt vizsgálódott az adóhatóság a veszprémi üzemben

2011.08.19. 16:46

A Veszprémben szerdán teljesen leégett, polisztirolt gyártó üzemcsarnokban csütörtökön kellett volna beszerelni a tűz- és füstjelző berendezéseket, és különböző szabálytalanságok miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is járt a cégnél az elmúlt napokban - mondta az [origo]-nak egy, az ügyet hivatalos minőségében, közelről ismerő forrásunk.

Az [origo] információi szerint a veszprémi ipari park területén szerda este kigyulladt fröccsöntő üzemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a tüzet megelőző napokban különböző szabálytalanságok miatt eszközöket zároltak, és a cégnél csütörtökön kellett volna a tűz- és füstjelző berendezéseket beszerelni. Egy, az ügyet hivatali minőségében közelről ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint a szerda esti tűzben minden megsemmisült, amit korábban a NAV zárolt.

A NAV szóvivője, Burillák Attila az [origo]-nak azt mondta, az adótitok védelme miatt semmilyen információt nem adhatnak ki a különböző vizsgálatokról, így nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy végeztek-e vizsgálatot a Wolters Hungaria Kft.-nél a tüzet megelőzően. A rendőrség egyelőre még csak azt vizsgálja, hogy történt-e egyáltalán szándékosság, vagy baleset okozta a tüzet szerda este - mondta az [origo]-nak a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Többször próbáltuk elérni a cég holland tulajdonosát vagy más vezetőjét. Egyetlen alkalommal sikerült egy mobiltelefonszámon beszélnünk a Wolters Hungaria képviselőjével, aki azt mondta, csak hollandiai vezetékes telefonszámot tud adni a tulajdonoshoz. Kérdésünkre, miszerint hol tartózkodik jelenleg a tulajdonos, azt mondta, már visszautazott Hollandiába. A tűzesetre, illetve a NAV-vizsgálatra vonatkozó kérdéseinkre a cég képviselője nem kívánt válaszolni.

A polisztirolt gyártó üzemcsarnok szerda este égett le, a hatalmas fekete füstfelhőt a Balaton-partról is látni lehetett. A Veszprém megyei katasztrófavédelem parancsnokának tájékoztatása szerint a helyszínen tizenöt járműfecskendő dolgozott, és hat vízszállító tartálykocsi szolgálta ki a fecskendőket. A parancsnok közlése szerint a műanyagfröccsöntő üzem csarnokának tetőzete beszakadt, emberek nem sérültek meg. A tűz keletkezésének okáról egyelőre nincsenek biztos információk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK