Hajnalig dolgoztak a szakemberek a vihar okozta áramkimaradás helyreállításán

Vízben haladnak autók Zalaegerszegen miután a térségen vihar vonult át, vihar, esőzések, orkán erejű szél Zala megyében
Vágólapra másolva!
Fákat döntött ki, vezetékeket szaggatott le és oszlopokat döntött ki a péntek délutáni vihart kísérő szél Zala, Vas és Somogy megyében. Zalában szombat reggelre nagyjából hatszáz háztartás maradt áram nélkül. Az óránként 117 kilométeres szélben több vitorlás is a Balatonba borult, de senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Fennakadásokat okozott péntek délután Zala megyében a vihar: fákat döntött ki és vezetékeket szakított le az erős szél, zavarok voltak az áram- és a mobilszolgáltatásban is. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a viharkárok miatt pénteken 86 bevetésen voltak a tűzoltók, szombaton pedig további öt esetben kellett kivonulniuk, de számítanak arra, hogy a nap folyamán eddig még nem észlelt káresetekhez is hívják őket. A szélvihar miatt több helyen fák dőltek ki, és felsővezetékek szakadtak le.

Somogy megyében az erős szél fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, a tűzoltókat 33 helyre riasztották. A vihar, amely két óra alatt átvonult a megyén, Marcali és Balatonboglár környékén adott munkát a tűzoltóknak. Személyi sérülés nem történt, és jelentősebb károk sem keletkeztek.

Forrás: MTI/Varga György

A szélvihar miatt több helyen fák dőltek ki, és felsővezetékek szakadtak le

Hatszáz háztartásban továbbra is szünetel az áramszolgáltatás

Lenti, Nagykanizsa és Zalaegerszeg környékén okozta a legtöbb problémát a pénteki vihar, adódott, ahol ha nem is egész falvak vagy városok, de nagyobb településrészek maradtak villany nélkül - közölte az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szóvivője. Zalában péntek este mintegy 19 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás, az áramkimaradást nagyrészt sikerült megszüntetni, szombat reggel már csak nagyjából 600 háztartásban szünetelt a szolgáltatás. Egyházi Nikoletta elmondta, a korábban jelzettnél több súlyos probléma is akadt, nemcsak vezetékeket szakítottak le a vihartól kidőlő fák, de több helyen oszlopokat is kitörtek a helyükről.

Vitorlások borultak a Balatonba

Több vitorlás is zátonyra futott vagy felborult a Balatonon a délutáni viharban, de mindenkinek sikerült hajóval, vagy úszva partot érnie, eltűnt személyről egyelőre nem érkezett bejelentés - közölték a vízi rendészet és vízi mentők szolgálatvezetői az MTI-vel. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa elmondta, hogy Fonyódon 117 kilométer/órás széllel tetőzött a vihar, amire időben, több mint egy órával korábban figyelmeztette a fürdőzőket és vitorlázókat a viharjelző rendszer. Rendkívül gyorsan, robbanásszerűen alakult ki a zivatar. A Balatonnál előfordul ilyen heves, rövid nyári vihar, a jelenség szakmailag mégis extrémnek bizonyult, mert egy-két nappal korábban még nem látszott, hogy ilyen ereje lesz - mondta a szakember.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte: a vihar előtt, akit csak lehetett, leküldtek a vízről, ennek is köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, és nincs tudomásuk eltűnt emberről. A sötétedésre lecsillapuló vihar idején a vízi rendőrökhöz 239 segélyhívás érkezett, néha több is ugyanahhoz az esethez. A rendőrök 20 helyszínre vonultak ki, de a bajba kerültek többnyire önerőből partra jutottak, csak egy esetben, Balatonföldvár közelében kellett egy négytagú családot kimenteni.