Schmitt Pál: A katonáknak ma új feladatuk van - megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Vágólapra másolva!
Az augusztus 20-ai állami ünnep hivatalos megnyitásaként, Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett szombat reggel felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren. Az államfő a Hősök terén tartott tisztavatáson azt mondta, hogy a katonáknak ma új feladatuk van: új lelkületet kell adniuk az országnak. Kövér László, az országgyűlés elnöke egy interjúban úgy fogalmazott, újjá kell építeni az országot, mert a "Gyurcsány-féle vad, úri tatárok szétdúlták és módszeresen kifosztották" azt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-ai központi állami ünnepség.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az országgyűlés elnöke. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is. A zászlófelvonást több százan kísérték figyelemmel a Kossuth téren.


Új feladatok

Schmitt Pál köztársasági elnök a Hősök terén tartott tisztavatáson azt mondta, hogy a katonáknak ma új feladatuk van, a honvédségnek kell hazaszeretetből új lelkületet adnia az országnak. Beszédében hangsúlyozta, ez az új lelkület azt jelenti, hogy a honvédelem ismét az lehet, amire született. A haza védelme ugyanis több mint hadászat és fegyver kérdése, a hazát "védeni kell minden olyan veszedelemtől, amely ártalmára van, amely pusztítja, porlasztja, gyengíti" - fogalmazott.

A Hősök terén hatvanegy hallgató tette le a katonai esküt az augusztus 20-ai tisztavatáson. Az eskü elmondása után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek kardrántással és a "Hazáért mindhalálig!" felkiáltással fejezték be a ceremóniát. Az újdonsült katonatiszteket a Magyar Honvédség harci helikopterei, csapatszállító és vadászrepülőgépei a Hősök tere feletti kötelékrepüléssel köszöntötték.

Volt légibemutató is:


A Parlamentben járt a kopt keresztény egyházfő

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda magyarországi látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szombaton a Parlamentben folytatott megbeszélést a kopt keresztény egyházfővel.

Az egyházi diplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt azt mondta, megkockáztatja a kijelentést, hogy "a nyugati kereszténység sorsára hagyta a keleti keresztényeket". Semjén szerint sokkal nagyobb segítséget kellene nyújtania a nyugati keresztényeknek a keleti keresztények számára. Semjén Zsolt azt mondta: "nekünk kettős feladatunk van", egyfelől kiállni az üldözött keresztények mellett, másrészt "fontos a vallásközi párbeszéd".

Senuda kopt pápának az az üzenete, hogy a spiritualitást a közéletben is megjeleníti - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, aki rámutatott: Egyiptom politikai és gazdasági szempontból is igen fontos partnere Magyarországnak, tudatosan építik a két ország közötti kapcsolatokat.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Köztársaság lobogójának felvonását több százan kísérték figyelemmel a Kossuth téren. További képekért kattintson!

"Gyurcsány-féle vad, úri tatárok"

Az államalapítás ünnepe alkalmából Kövér László házelnök a Fidelitas.hu-nak adott interjújában azt mondta, "nekünk most a tatárjárás utáni újjáépítés a feladatunk, mivel a Gyurcsány-féle vad, úri tatárok szétdúlták és módszeresen kifosztották az országot". Kövér hozzátette, hogy a törvényhozás tempóját nem a kormány diktálta, hanem a válságkezelés, az ország átalakításának immár elodázhatatlan kényszere. A fideszes politikus szerint a nemzetpolitika akkor lesz sikeres, ha képes a határok feletti nemzetegyesítést véghezvinni. Kövér László rámutatott arra is, hogy a nyolcmillió felnőtt magyar választópolgárt elsősorban a napi konkrét egzisztenciális gondok, illetve a kilábalás perspektívái érdeklik, és a politikának ehhez kell alkalmazkodnia: "E tekintetben sem magunkat, sem a választókat nem kecsegtethetjük azzal, hogy sokkal könnyebb év vár ránk, mint amilyenen túl vagyunk" - fogalmazott.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tisztavatás a Hősök terén. További képekért kattintson!

Délután a Szent István téren ünnepi szentmisét celebrálnak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, de idén a Szent István-bazilika előtti téren a szentbeszédet a győri megyéspüspök mondja az augusztus 20-ai ünnepi szertartáson. A szentmise után kezdődik a Szent Jobb-körmenet, majd az állami ünnepség este tűzijátékkal zárul.