Több hibát kihasználva ugrándozhatott Schmitt Pálék előtt a rendzavaró

Megafonba kiabálva megzavarja egy férfi a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott hagyományos augusztus 20-i ünnepi szentmisét
Vágólapra másolva!
Bár a terrorelhárítók szerint a védett vezetők nem voltak veszélyben, valószínűleg szervezetlenség okozta, hogy az augusztus 20-i szentmisét megzavaró férfit fél percig senki nem fogta el és nem vezette el a Bazilika elől. Egy egyházi tisztviselő szerint az ő önkénteseik nem is számítottak hasonlóra, hiszen korábban ilyen nem történt, jövőre viszont fel kell készülniük, hogy a példa ragadós lehet.
Vágólapra másolva!

"A rendbontás során védett vezető nem került veszélybe, biztonságukat az incidens nem zavarta meg" - írta az [origo] érdeklődésére a szombati, Szent István téri ünnepi szentmisén, épp a Miatyánk alatt történt incidensről Tafferner Éva, a köztársasági elnök védelméért is felelős Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője.

Az augusztus 20-i, szabadtéri szentmisét egy rasztahajú férfi próbálta megzavarni, aki átjutott a biztonsági ellenőrzésen, felszaladt az oltár előtti lépcsőre, és egy kézi hangosbeszélővel azt kiabálta: "Én vagyok Jézus Krisztus, és eljött az én országom!" A rendzavarót először egy idősebb civil férfi próbálta megállítani, de nem járt sikerrel, így majdnem fél percig rohangálhatott karnyújtásnyira a védett vezetőktől.

Az oltártól balra, az első sorban foglalt helyet Schmitt Pál köztársasági elnök, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal, az V. kerület polgármestere. Amikor a rasztahajú férfi feléjük közelített, a biztonsági emberek eléjük álltak, de a rendzavarót csak később kapta el a TEK két munkatársa. A férfit előbb az V. kerületi kapitányságra, majd a pszichiátriára szállították.

Az egyház nem készült rendzavarásra

A védett állami vezetők biztonságáért részben a TEK, részben pedig a rendőrséghez tartozó Köztársasági Őrezred felel, a szentmise és a körmenet ugyanakkor nem állami rendezvény volt, azt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezte. Tafferner Éva szerint az érsekség "külső biztonsági szolgálat és önkéntesek útján biztosította a rendezvény zavartalan lebonyolítását". Az [origo] ugyanakkor egyházi forrásból úgy értesült, hogy az érsekség nem fizetett biztonsági őröknek, egyszerű hívek látták el önkéntes munkában a rendezői feladatokat.

"A körmenet nyílt, bárki által látogatható rendezvény, mely jellegéből adódóan nem teszi lehetővé különleges biztonsági rendszabályok életbe léptetését" - írta az [origo]-nak a TEK szóvivője. Egy névtelenséget kérő egyházi tisztségviselő szerint nem is készültek rendbontásra, hiszen az elmúlt években soha nem volt példa hasonlóra, az önkénteseknek legfeljebb olyanokat kellett lecsendesíteniük, akik annak ellenére akartak bemenni a Bazilika előtti szektorba, hogy nem volt helyfoglalásuk.

Forrás: MTI/Beliczay László
A kép hátterében látszik, hogy a védett személyek elé felsorakoztak a testőrök

Ki kellett volna szúrni

"Túl hosszú volt a reakcióidő, ilyet nem szabad megengedni" - mondta az [origo]-nak Keresztesi Zsolt, a Magyar Biztonsági és Testőr Akadémia kuratóriumi elnöke, aki hangsúlyozta, hogy utólag mindig könnyebb okosnak lenni, és nem akar beleszólni a TEK munkájába. Szerinte ugyanakkor a testőrök reakcióidejét jelentősen lerövidítheti, ha folyamatosan figyelik az embereket, és ruházat, arckifejezés vagy furcsa viselkedés miatt kiszúrják a nem oda való személyeket.

A rendzavarónak Keresztesi szerint már csak a hajviselete miatt is feltűnést kellett volna keltenie az egyházi rendezvényen. Szerinte a hangosbeszélővel a kezében biztosan nem lett volna szabad átcsúsznia az első szűrőn, hiszen egy ilyen eszköz nem az ünnepi misére való. A testőrkiképző szerint valószínűbb, hogy a rendzavaró átmászott a kordonon, vagy pedig kívülről, a nem ellenőrzött területről beadta neki valaki. Ezt az tette lehetővé, hogy a hosszú kordonszakaszt őrizetlenül hagytak.

Forrás: MTI/Beliczay László
Fél percig tartott a rasztahajú férfi magánszáma, de a mise nem szakadt félbe

Egymásra vártak

Keresztesi szerint az is okozhatta a problémát, hogy a TEK és a civil rendezők közt nem volt megfelelő az együttműködés. A kiképző szerint a testőröknek figyelniük kell a tágabb környezetükre is, illetve instruálni a külső gyűrűnél dolgozó biztonságiakat. A nem megfelelő együttműködésre utal az is, hogy a rasztahajú férfi fél percig rohangálhatott az emelvény előtt, mire lefogták. A TEK emberei ugyanis elsősorban a védett személyekre figyeltek, és lehet, hogy először arra számítottak, a rendzavarót a civilek fogják le.

Nyilván a védett személy testi épsége a legfontosabb, amit meg is védtek volna a köztársasági elnök és más vezetők elé beálló testőrök - mondta Keresztesi, aki szerint ugyanakkor a testőröknek a védett személy presztízsére is vigyázniuk kell, hiszen a rendzavaró esetleg szidalmazhatta volna őket, vagy például tojást dobhatott volna hozzájuk. A rasztahajú férfi ugyan nem a közjogi méltóságokkal foglalkozott, de az, hogy az incidens fél percig tartott, Keresztesi szerint a szervezetlenség jele.

Hasonlóan látja a helyzetet az egyház névtelenséget kérő tisztviselője, aki szerint a rendezők megpróbálták ugyan megállítani a rasztahajú férfit, de nem jártak sikerrel, hiszen nincs tapasztalatuk az ilyesmiben. Mivel még soha nem történt hasonló, azt sem tudhatták, hogy a TEK mikor érzi elérkezettnek a pillanatot, hogy közbeavatkozzon. "Felmerül a kérdés, hogy a példa ragadós lehet, ezért jövőre jobban fel kell majd készülnünk" - mondta az egyházi tisztviselő.