Tárki: Egyre kevésbé bíznak egymásban a magyarok

2011.08.22. 16:58

Minél tanultabb valaki, annál inkább bízik a többi emberben - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből. A magyarok a felmérés szerint jobban bíznak a rendőrségben, mint az országgyűlésben.

A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

A Tárki szerint a 2002 és 2011 között zajló felmérések azt mutatják, hogy minél tanultabb valaki, annál inkább bízik a többi emberben. A bizalmat a Tárki kutatása szerint nem befolyásolja a nem, a kor, illetve a lakhely. Minden vizsgált évben a felsőfokú végzettségűek minimum fele bízott a többi emberben, míg ugyanez az arány a alapfokú végzettségűek körében 30-40 százalék között mozog.

Az általános bizalom szintje 2002 és 2004 között kismértékben nőtt, majd enyhén csökkenni kezdett. A bizalmat egy 0-tól 10-ig tartó skálán pontozva 2011-ben a magyarok átlagosan alig több mint 4 pontot adtak, azaz az általánosított bizalom szintje még a közepes értéket sem éri el - olvasható a Tárki közleményében.

A felmérés szerint a rendőrségbe vetett bizalom az ezredforduló óta lényegében változatlan, ahogy az országgyűlésbe vetett bizalom is alig változott 2008 óta, és ez utóbbi rendre alacsonyabb a rendőrséghez képest. Összességében a 0 és 10 közötti skálán a magyar lakosság átlagosan 5 pont körüli értéket ad a rendőrségnek, míg az elmúlt három évben ennél is kevesebbet, átlagosan 3-4 pontot adott az országgyűlésnek.