Börtönre ítélték a sikeres vizsgáért pénzt kérő KRESZ-oktatót

Vágólapra másolva!
Első fokon két év börtönbüntetésre ítéltek egy gépjárművezető-oktatót, aki a vád szerint a sikeres vizsgáért pénzt kért tanítványaitól. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentésért fellebbezett.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében bűnösnek talált egy gépjárművezető-oktatót, aki a vád szerint a sikeres vizsga letételéért pénzt kért tanítványaitól.

Az oktatót 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől és 3 év gépjárművezető-oktatói tevékenységtől való eltiltásra ítélték, illetve 153 ezer forint megfizetésére kötelezték. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Az ítélet szerint a vádlott gépjárművezető-oktatóként a vizsgázóktól pénzt kért és fogadott el, azt állítva, hogy az összeget a vizsgabiztosnak továbbítva befolyásolja a vizsgák eredményességét. A vizsgázóktól átvett összegeket, összesen 153 ezer forintot azonban nem adta át a vizsgabiztosoknak.

A márciusi tárgyaláson az ügyész elmondta: a vádlott 2009 novemberében és decemberében a nála jelentkezőknek már az első találkozáskor utalt arra, hogy a gyakorlati vizsga egyes részeit csak akkor tudják majd eredményesen letenni, ha pénzzel "rásegítenek". Mint mondta, a vizsgákon mindenki hibázik, és aki nem fizet, azt nem engedik át, majd hozzátette, hogy ez évek óta így megy.

A rutinvizsgáért 8 ezer forintot, a forgalmi vizsgáért 16 ezer és 20 ezer forint közötti összeget kellett fizetni. A vádlott akkor a bíróságnak azt mondta: nem érzi magát bűnösnek.