Közbeszerzés nélkül bérelhet autót 2,3 milliárdért a Belügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta csütörtökön a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága, hogy a Belügyminisztérium a szervezeteinek majdnem hétszáz autót közbeszerzés nélkül bérelhessen 2 milliárd 339 millió forintért. A bizottság fideszes elnöke a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva indokoltnak és törvényesnek tartja az eljárást, az MSZP a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium teljesen indokoltan és törvényesen hozta a bizottság elé a javaslatát, amely szerint közbeszerzés nélkül bérelhet autókat a tárcához tartozó szervezeteknek - mondta az [origo]-nak Kocsis Máté, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke. A bizottság csütörtöki ülésén arról döntött, hogy a Belügyminisztérium mentességet kap a nyílt közbeszerzési eljárás alól arra, hogy majdnem hétszáz gépkocsi bérlésére 2 milliárd 339 millió Ft-ot használjon fel.

Kocsis Máté szerint évek óta megszokott, hogy a Belügyminisztérium kéri a mentességet a közbeszerzés alól, ha autót bérel az ORFK-nak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak vagy például a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának. A mentesítést a nemzetbiztonsági érdekek miatt a bizottság többnyire egyhangúan elfogadja. "A honvédelmi bizottság mostani ülésének napirendjén is szerepelt még két mentesítési kérelem, és ezt az ellenzéki képviselők is elfogadták" - mondta Kocsis Máté.

A bizottság MSZP-s tagja, Harangozó Tamás csütörtökön közleményben kifogásolta, hogy a Belügyminisztérium mentességet kapott a nyílt közbeszerzés alól. Az MSZP közleménye szerint a nyilvánosságot kizáró eljárásban az Országos Rendőr-főkapitányság, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága mellett a Rendőrtiszti Főiskola és a rendészeti szakközépiskolák részére bérelnek - közelebbről meg nem határozott célra - gépjárműveket. A párt ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul - írta Harangozó Tamás.

Kerestük a Belügyminisztériumot, hogy megtudjuk, pontosan hány és milyen járműről van szó, és miért kérték a menetességet a közbeszerzés alól, de a tárca későbbre ígért választ.

A nyílt közbeszerzési eljárás alól nemzetbiztonsági okból vagy olyan beszerzés miatt lehet törvényesen felmentést kérni, ha a beszerzés az ország lakosságának biztonságát befolyásoló szolgáltatás megrendeléséhez kapcsolódik.