Móricz-szoborról és a Bibó István térről is dönt a főváros

Vágólapra másolva!
Újra lehet Móricz Zsigmond-szobor a Móricz Zsigmond téren, Budatétényben pedig Klauzál Gábor kaphat szobrot, az előterjesztésekről jövő hét szerdán dönt a főváros.
Vágólapra másolva!

A Klauzál Gábor-szobor megvalósításának támogatásáról, szobrok áthelyezéséről, illetve LMP-s javaslatra Bibó István nevét felvevő közterületről is dönt a Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén.

Klauzál Gábor egész alakos szobra a XXII. kerületben állna a művelődési ház előtt, az egykori miniszter ugyanis életének utolsó másfél évtizedét Budatétényben töltötte. A főpolgármester előterjesztése szerint az önkormányzatot a Klauzál Gábor Társaság kereste meg a szobor megvalósításához szükséges pénzügyi támogatásért. A kompozíció létrehozása 7,5 millió forintba kerül, ebből 5 millió forintot a XXII. kerületi önkormányzat áll. Tarlós István főpolgármester indítványa szerint a főváros egymillió forint támogatást biztosítana.

Az oktatásért és szociális területért felelős főpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy ismét álljon Móricz Zsigmond-szobor a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren. A Villányi úti oldalon 2004-ben elhelyeztek egy egész alakos szobrot az író tiszteletére, de a négyes metró építése, illetve a Villányi úti és Fehérvári úti villamospálya összekapcsolása miatt 2008-ban ideiglenes elbontották. Az új szobrot várhatóan a tér Fehérvári úti oldalán helyezik el.

A Halas fiú című szobor a XI. kerületi Ulászló utcából költözhet a Feneketlen-tó környékére, ha a képviselők elfogadják az erről szóló előterjesztést. A szobrot 1961-ben állították. Az előterjesztés azzal érvel, hogy a környezet mára sokat változott, a művet például teljesen eltakarja egy fa. A kompozíció áthelyezését az alkotóművész Dabóczi Mihály családja kezdeményezte.

Ugyancsak dönt a testület arról a javaslatról, hogy közterületet nevezzenek el Bibó Istvánról. Ezt Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője indítványozza, a konkrét közterület megnevezésére pedig a főpolgármestert kérné fel. Július közepén Láng Zsolt II. kerületi polgármester is jelezte, hogy közterületet szeretnének elnevezni Bibó Istvánról. Erre egy eddig névtelen, a Barsi utca végén található közparkot javasolt, amely közel van a tudós, politikus egykori lakóhelyéhez.