Csúsztatásokkal támadja egymást Hoffmann és Lázár városa

Tankönyveket csomagolnak a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.  munkatársai
Vágólapra másolva!
Közleményben támadta meg a kormánypárti vezetésű hódmezővásárhelyi önkormányzat Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt a tankönyvekről szóló vitában. Az önkormányzat tízmillió forinttal tartozik egy tankönyvterjesztőnek, de azt állítja, hogy nekik meg az állam nem fizette ki a tankönyvek árát. Az önkormányzat lejárató szándékkal vádolta meg az államtitkárt, aki azt állította, Pest megye mellett Hódmezővásárhely tartozik a legtöbb pénzzel a tankönyves cégeknek.
Vágólapra másolva!

"Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár tájékoztatásával szemben az ingyenes tankönyvekre vonatkozó állami normatíva nem érkezett meg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához" - vágott vissza csütörtökön közleményben az államtitkárnak a Lázár János fideszes politikus vezette Hódmezővásárhely önkormányzata válaszul az államtitkár nyilatkozataira az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos vitában.

A Magyar Nemzet hétfőn írta meg, hogy sok iskolában nem juthatnak hozzá az ingyenes tankönyvekhez a diákok, mert a tankönyvterjesztők egy része megelégelte, hogy a könyvek árával adós önkormányzatok nem fizetik ki tartozásaikat, és az ennek fedezetéül szolgáló állami normatívát másra költik. A terjesztők egy része nem szállítja ki az iskolákba a tankönyveket, amíg a helyzet nem rendeződik, mások pedig kiszállítják ugyan, de nem adják birtokba, azaz az iskolák nem vehetik használatba a könyveket. (Minderről itt olvashat bővebben.)

Mint arról az [origo] elsőként beszámolt, a 27 adós önkormányzat egyike Hódmezővásárhely. A város tízmillió forinttal tartozik az egyik tankönyvterjesztőnek, még mindig nem fizette ki a tavalyi tankönyvek árának egy részét. A Magyar Nemzet pedig szerdai számában idézte Hoffmann Rózsát, aki azt nyilatkozta, hogy a két legnagyobb adós Pest megye önkormányzata és Hódmezővásárhely. Az államtitkár többször közölte azt is, hogy az oktatási államtitkárság nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalta a pénzt.

Csütörtöki közleményében Hódmezővásárhely erre úgy reagált, hogy Hoffmann állításával szemben az állami normatíva nem érkezett meg az önkormányzatokhoz, és a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint szeptember elejéig nem is fog. "Hódmezővásárhely esetén az állami normatíva mintegy 28,8 millió forint, amelyet jelen állás szerint önkormányzatunk fog meghitelezni a tankönyvterjesztő cég felé" - olvasható a közleményben.

A város közleményében személyesen az államtitkárnak is üzent: "Tisztelettel arra kérjük Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonyt, hogy a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz." Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az [origo]-nak azt mondta, a személyes üzenetet azért tartották szükségesnek, mert szerintük Hoffmann valótlanul állította, hogy Hódmezővásárhely a nagy adósok között van, és szerintük valótlan az az állítás is, hogy az állam kiutalta a tankönyvek árát az önkormányzatoknak.

Egyik fél sem a terjesztők problémájáról beszél

Az államtitkár és a város közötti konfliktus ugyanakkor nem a valódi problémáról szól: nyilatkozataiban ugyanis egyik fél sem jelölte meg egyértelműen, hogy melyik normatívára gondol, az ideire vagy a tavalyira. A tavalyi tankönyvtámogatást ugyanis az állam már csaknem egy éve kifizette az önkormányzatoknak, és a tavalyi könyvek árának egy részével tartozik még mindig a terjesztőnek Hódmezővásárhely önkormányzata.

Az idei tankönyvtámogatást viszont - Hoffmann utalásaival ellentétben - valóban nem fizette még ki az állam az önkormányzatoknak, de ez nem jelenti azt, hogy csúszik az átutalással. A törvény szerint ezt nem is tehette meg volna meg hamarabb - legalábbis ez derül ki a Magyar Államkincstár tájékoztatásából. A kincstár az [origo]-val azt közölte, törvény írja elő, hogy augusztus hónap utolsó munkanapján kell utalni a tankönyvtámogatást, amelyet egyébként valójában a Belügyminisztérium teljesít, a kincstár csak továbbítja a pénzt a megfelelő helyekre, az önkormányzatokhoz.

Vagyis Hódmezővásárhelynek - a közleményével ellentétben - várhatóan nem kell meghiteleznie az idei tankönyvek árát, mert az még azelőtt megérkezik a város számlájára a Magyar Államkincstártól, hogy a terjesztőt ki kellene fizetnie. Hódmezővásárhely ugyanis a azt ígérte a tankönyvterjesztőnek, hogy szeptember folyamán fizeti ki - erre az időpontra már valószínűleg eljut a 28,8 millió forintos állami támogatás a városhoz.

Miközben a konfliktus az idei tankönyvpénzek átutalása körül alakult ki, az [origo]-nak korábban nyilatkozó tankönyvterjesztők egyszer sem utaltak rá, hogy az idei pénzeket kérik számon az önkormányzaton, az összes megkérdezett arról beszélt, hogy a tavalyról megmaradt tartozások rendezéséig nem adja át a tankönyveket az iskolákban.

Az [origo]-nak minderre Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense úgy reagált, hogy ha megérkezik a normatíva az államkincstártól, akkor annak felhasználásával rendezik tartozásukat a tankönyvterjesztőnél, ha pedig nem, akkor meghitelezik az összeget. A tavalyi könyvek árára vonatkozó kérdésre a sajtóreferens azt válaszolta: összesen tízmillió forint elmaradása van a városnak. Hangsúlyozta, hogy csütörtökön már minden iskolába hiánytalanul megérkeztek a könyvek, és a város szeptember folyamán minden tartozását rendezi a terjesztővel kötött megállapodás értelmében.

Az oktatási államtitkárság az [origo] megkeresésére annyit közölt, a hódmezővásárhelyi önkormányzat közleményére "inkább nem" reagálnak.

A terjesztőt is vádolja az önkormányzat

Hódmezővásárhely önkormányzata a tankönyvekkel kapcsolatos első, szerdai közleményében azzal védekezett, hogy azért nem fizetett eddig a tavalyi könyvek egy részéért, mert elszámolási vitája van a terjesztővel. "Hódmezővásárhely Önkormányzata a tavalyi évben összesen mintegy tízmillió forint értékű számlát nem fizetett ki a tankönyvterjesztő cégnek, aminek a hátterében elszámolási vita áll. Fiktív számlákat, vitatható tartalmú pénzügyi követeléseket sem most, sem a jövőben nem teljesít a város" - állt a szövegben.

Gálik István, a hódmezővásárhelyi iskolákat tankönyvekkel ellátó cég vezetője az [origo]-nak erre azt mondta, semmiféle elszámolási vita nem merült fel az önkormányzat és közte. A vállalkozó azt mondta, felháborodott azon, hogy a közleményben fiktív számlákat emlegetnek, ami viszont bűncselekmény. Hozzátette, azonnal rákérdezett a közleményben foglaltakra, mire a sajtóreferens többször is bocsánatot kért a félreértésért, és megígérte, hogy módosítani fogják az állásfoglalásukat. "Azt ígérték, hogy helyrehozzák, és nekem ennyi elég" - mondta Gálik, hozzátéve, hogy neki nem érdeke a tankönyvek körül kialakult felhajtás, csak azt szeretné, ha megkapná a fizetséget a munkájáért, és a diákok is időben hozzájutnának a tankönyveikhez.

Göbl Vilmos az [origo]-nak a fiktív számlákkal kapcsolatos állításról azt mondta, egy kereskedelmi tévéhíradóban megjelent téves információra akartak reagálni ezzel a mondattal. A híradó ugyanis tévesen állította azt, hogy a várostól hatvanmillió forint értékű számlát vállalt át a Nemzeti Tankönykiadó. Az ügyben Göbl szerint a tankönyvkiadó is helyreigazítást kért a televíziótól. Azt viszont megismételte, hogy a város eddig azért nem fizetett a vállalkozónak, mert elszámolási vitájuk van. A vita lényegére vonatkozó kérdésre nem válaszolt, csak annyit mondott, a tankönyvek már hiánytalanul az iskolákban vannak. A felvetésre, hogy a tankönyvterjesztő szerint nincs is elszámolási vitája az önkormányzattal, úgy reagált: a terjesztő véleményét nem akarja kommentálni.