Hétfőn indul az új drogstratégia társadalmi vitája

2011.08.28. 18:22

A családok megerősítésére és a közösségek megtartó erejére épít az új drogstratégia a drogprevencióban. A drogstratégiáról szóló társadalmi vita hétfőtől kezdődik.

Elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, amely hétfőtől megtekinthető a Drogstrategia.hu weboldalon - írta közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

Ugyanezen az oldalon egy erre megnyitott fórumon lehetőség lesz arra, hogy bárki véleményezze az anyagot - teszik hozzá.

A közlemény szerint a stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a prevenciót, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem.

A szöveg kitér arra is, hogy ugyancsak hétfőtől indul az a széles körű egyeztetés, amelynek során szakmai, társadalmi, egyházi és civil szervezeteket, vélemény- és érdekcsoportokat szólítanak meg, hogy mondják el a véleményüket. A szakma és a civil társadalom képviselői a konzultációs napokon személyesen találkozhatnak a munkacsoport tagjaival, hogy megvitassák az új nemzeti drogstratégia koncepcióját - írta a minisztérium.

Téglásy Kristóf, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) levezető elnöke 2010. december 16-án jelentette be, hogy a kormány nem tartja vállalhatónak a 2009 végén - az akkori kormánypártok szavazataival - elfogadott nemzeti drogstratégiát, és új stratégia megalkotására készül. Ezt követően Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) vezetőjének irányításával felállt a tíztagú szakmai munkacsoport, amelyhez később csatlakozott Buda Béla pszichiáter professzor is.

Téglásy Kristóf az [origo]-nak januárban azt nyilatkozta, hogy "az összes fogyasztót nem szeretnénk kriminalizálni". A teljes interjút ide kattintva érheti el.