Az ösztöndíjas helyek nagyjából egyhatodára jelentkeztek a rezidensek

2011.08.29. 14:43

Összesen 141-en jelentkeztek a rezidensi ösztöndíjprogram 620 helyére. Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett program keretében a szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forint támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján megjelent közlemény szerint augusztus 29-ig a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos-ösztöndíjára 124, a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly-ösztöndíjára pedig 17 pályázat érkezett. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága újabb, szélesebb kört érintő pályázatot hirdet majd a szakorvosjelölteknek, a pályázati kiírás rövidesen megjelenik az EEKH honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.

Az államtitkárság múlt hétfőn közölte, hogy a rezidensi ösztöndíjprogramra aznap délig 110-en jelentkeztek; a (postázási) határidő éjfélkor járt le. A kiírás szerint 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerész-jelölt kaphatna támogatást. Ehhez képest akkor még csak 99 szakorvosjelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát.

A múlt hétfőn lezárult pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20. előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. Hamarosan viszont már azok is jelentkezhetnek, akik csak a hónap végén, esetleg októberben-novemberben tesznek záróvizsgát. Kiterjesztik a programot azokra is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben, vagyis minden, jelenleg a végzést követő kétéves törzsképzésben részt vevő rezidensre.

Ettől az évtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe, s a szakorvosjelöltek évente egyszeri, bruttó 127 ezer forintos költségtérítést is kaphatnak például a képzéssel összefüggő szállás vagy utazás finanszírozásához.

A szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjában a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzés után még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. Emellett azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. Szerződésszegés esetén arányosan, kamatostul vissza kell fizetni a kapott összeget.

Az [origo] által korábban megkérdezett orvosjelöltek, akik nem pályáztak a kormány rezidens-ösztöndíjára, nem a havi százezer forintot keveslik, hanem azt kifogásolják, hogy nem nyújt hosszú távon megoldást a támogatás, és bérfeszültséget okoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK