Délutáni napköziben is megszervezhetik a kötelező testnevelést

Vágólapra másolva!
A most induló tanévben az alsótagozatosok a délutáni napköziben vehetnék részt a mindennapos testnevelés órán, ha ez délelőtt nem szerepel az órarendjükben. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár erről levélben tájékoztatta az általános iskolák vezetőit.
Vágólapra másolva!

Délutáni napközis foglalkozás keretében szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben - írta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében. A kormany.hu oldalon közzétett dokumentumban az államtitkár kifejtette: az új, nemzeti köznevelésről szóló törvény megjelenése előtt, a most induló 2011/2012-es tanévben az 1-4. évfolyamon tanulók számára - azokon a napokon, amikor délelőtti órarendjükben a testnevelés óra nem szerepel - a délutáni napköziben lehet megszervezni a többletfoglalkozásokat. Az ebbe a korosztályba tartozók országosan mintegy 80 százaléka veszi igénybe a napközit. Az oktatási államtitkár arra kéri az intézményvezetőket, gondoskodjanak arról, hogy - az igazolt sportolók indokolt elengedését kivéve - valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon, "sőt tegyenek azért, hogy azokon örömmel részt is vegyenek" a tanulók.

Az oktatási államtitkár kiemelte: 2010-től a kormány egyik alapvető nevelési célkitűzése, hogy az iskolákban tanuló gyermekek fokozatosan hozzájussanak a mindennapos testnevelés lehetőségéhez. Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, és ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány.

A főosztályvezető akkor hozzátette: A kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila sportért felelős és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelés órát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.

Bardóczy Gábor megemlítette a bizottság ülésén, hogy egy friss kutatás szerint, ha tíz százalékkal sikerül növelni a lakosság aktivitását, akkor az több mint kilencmilliárd forint megtakarítást eredményez a táppénzkasszában.