Uráncsempészek, kordonbontók és tehetetlen katonák - ami a magyar WikiLeaks-aktákból kiderült

Wikileaks, alapító, Julian Assange
Vágólapra másolva!
Augusztus 26-án, majd szeptember első hetében nyilvánosságra hoztak több ezer, a WikiLeaks britokában lévő, Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai jelentést. A honlap által nyilvánosságra hozott történetek között volt már szó magyar uráncsempészről, Gyurcsány Ferenc kételyeiről és arról is, hogy Orbán Viktor azt kérte a diplomatáktól, ne figyeljenek arra, amit a kampányban mond. Összegyűjtöttük az eddig nyilvános, érdekesebb magyar WikiLeaks-sztorikat.
Vágólapra másolva!

2011. 09. 12.

Nem tudta megnyugtatni az EU-t Gyurcsány "feltűnősködése"

Nem volt benne biztos az Európai Unió, hogy mennyire számíthat a magyar kormányra a Nabucco gázvezeték építésénél, a Gyurcsány-kormány taktikázása elbizonytalanította az uniós diplomatákat. A Nabuccót álomnak nevező Gyurcsány Ferenc látványos közép-ázsiai gázkörúttal akarta bizonyítani, hogy a közös európai terv támogatója, de ezt az akciót is feltűnösködésnek látták Brüsszelben.

2011. 09. 11.

Belső ember fecsegte ki az afganisztáni magyar terveket

A kormány tudta nélkül adta ki az Egyesült Államoknak Magyarország afganisztáni terveit egy minisztériumi tisztviselő. A Bajnai Gordonnak szánt háttéranyag számszerűen tartalmazta a magyar csapatbővítést, és olyan magyar lehetőségeket is vázolt, amelyeket korábban nem vállalt a magyar kormány az amerikaiak előtt.

2011. 09. 10.

Kitartó amerikai győzködés előzte meg a guantánamói fogoly befogadását

Hónapokon át tárgyaltak az amerikai diplomaták magyar politikusokkal a guantánamói foglyok Magyarországra szállításáról. A magyar kormány a Fidesz támogatásához kötötte a magyar-amerikai megállapodás megkötését, a foglyok befogadása ellen azonban Orbán Viktor is felemelte hangját. A diplomáciai táviratokból kiderül, milyen szerepe volt Martonyi Jánosnak és a kínaiaknak abban, hogy végül egy palesztin fogoly érkezett Magyarországra.

2011. 09. 09.

Zöldfülű magyar rendőrök nehezítették a romagyilkosságok felderítését

Fiatal és tapasztalatlan rendőrökre bízta a romagyilkosságok nyomozását a magyar rendőrség, így amikor az amerikai nagykövetség felajánlotta, hogy segítenek felderíteni az ügyet, lecsaptak a lehetőségre. Az amerikaiak az elejétől követték a cigányok elleni támadásokat, és az egyik távirat kiemeli, hogy a többségi társadalom közönyösen viszonyul a támadásokhoz.

Korán öregedő MSZP-sek pályáztak Gyurcsány helyére

A feltörekvő csillagok, a "ravasz politikus", a "bizonytalan sebész", illetve a világjáró házelnök érdekelték az amerikai nagykövetséget az MSZP vezető politikusai közül. Elsősorban azért voltak érdekesek, mert úgy tartották őket számon, mint akik veszélyeztethetik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meggyengült pozícióját, bár sok amerikai táviratban előkerül, hogy az MSZP-ben még a fiatalok is hamar hozzáöregszenek a régi párttagokhoz.

2011. 09. 08.

Kedveskedő magyarok próbálták puhítani az utolsó európai diktatúrát

Óvatoskodva nyitotta meg fehéroroszországi nagykövetségét a magyar kormány - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratokból, amelyek szerint magyar részről sem a demokratikus értékek "túl agresszív" népszerűsítését, sem az ellenzéki politikusok támogatását nem tartotta járható útnak. Az óvatosság ellenére alig két év alatt a magyar diplomaták kemény konfliktusokba keveredtek a fehérorosz hatóságokkal.

Akadékoskodónak tartották Sólyomot az amerikaiak

Sem ellenségnek, sem barátnak nem tartották az amerikai diplomaták Sólyom László egykori államfőt, arról azonban beszámolnak, hogy többször is akadályozta őket a céljaik elérésében. A WikiLeaks által kiszivárogtatott követségi táviratok szerint az amerikaiak megosztó személyiségnek találták Sólyomot, aki Gyurcsány iránti ellenszenve miatt képtelen volt politikai kompromisszumok elősegítésére.

2011. 09. 07.

Csányit és Hernádit sejtették az Emfesz mögött az amerikaiak forrásai

A kiszivárgott WikiLeaks-iratok szerint rendkívüli módon izgatta az amerikai diplomatákat a rejtélyes magyarországi gázcég, az Emfesz tulajdonosi háttere, és az általuk idézett források Csányi Sándort, az OTP Bank és Hernádi Zsoltot, a Mol vezetőjét sejtették a vállalat mögött. A Mol nem kommentál, az OTP tagad.

Titokzatos líbiai küldöttség kuncsorgott magyar katonai felszerelésekért

Katonai felszereléseket próbált szerezni Magyarországon egy titokzatos líbiai küldöttség - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból. A magyar Külügyminisztérium attól tartott, hogy a líbiai rezsimmel feszült viszonyt ápoló Egyesült Államok rossz néven venné az üzletet, ezért a minisztérium engedélyt kért a felszerelések szállításához.

Amerika erőltette a Pirate Bay elleni eljárást

Az amerikai konzulátus diktálta a polgárjogok szűkítését célzó, a fájlcserélgetők elleni eljárások indítását megkönnyítő törvényeket a svéd kormánynak - állítja a WikiLeaks által kiszivárogtatott jelentésre alapozva Rick Falkvinge, a Svéd Kalózpárt alapítója.

A nagy magyar-türkmén üzlettől rettegtek az amerikaiak

Komoly veszélyt láttak 2008 első felében a magyar energiapolitika kelet felé húzásában a budapesti amerikai nagykövetségen - derül ki a WikiLeaks által megszerzett és az [origo] rendelkezésére álló amerikai diplomáciai táviratokból. Különösen aggasztotta az amerikaiakat egy állítólag készülődő nagy gázüzlet Magyarország és Türkmenisztán között. Attól tartottak, hogy az ügylet aláásná a Nabucco-gázvezeték tervét.

Az "anti-Orbántól" az elmélkedő bizalmasig - amerikai diplomaták véleménye a Fidesz erős embereiről

Kósa Lajos stílusa darabos, de frissítőleg hat, Varga Mihály nagyon rosszul beszél angolul, Pokorni Zoltán pedig Orbán Viktor ellentéte, mert szeret egyeztetni - többek között ezt állapították meg az amerikai diplomaták a Fidesz vezető politikusairól. A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok szerint a nagykövetség folyamatosan elemezte a párt belső ügyeit, és megpróbálta kitalálni azt is, ki lehet Orbán utódja.

2011. 09. 06.

Keménykezűnek, de ingadozónak látják Orbánt a fideszes vezetők

Politikai ellenfelei szerint Orbán annyira ragaszkodik a hatalmához, hogy még a sikert is kockáztatja, hogy ne kelljen kiadnia semmit a kezéből, de szövetségesei között is akadt olyan, aki szerint a hatalommegosztás a Fidesz-elnök legnagyobb problémája. A WikiLeaks által kiszivárogatott diplomáciai táviratok szerint Varga Mihály például úgy érezte, pártbeli sikere zavarta Orbánt, Pokorni Zoltán pedig "nyílt ellenszenvvel" beszélt Orbánról, és azt mondta, nem akart miniszterelnök lenni, mert nem érezte magát elég felkészültnek.

Gyurcsány miatt bosszankodott, az ügynök papok miatt aggódott a Vatikán

Felháborította a Vatikánt, hogy a II. János Pál pápával találkozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a magyar papok politikai szerepvállalása miatt panaszkodott - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai nagykövetségi táviratokból. A táviratok szerint a Vatikánt aggasztották a magyar III/III-as akták, mert attól tartott a Szentszék, hogy árthat az egyház megítélésének, ha kiderül, hogy befolyásos tagjai ügynökök voltak.

Putyinék alá tartozott az egész Malév

Egy titkos minősítésű friss WikiLeaks távirat szerint 2009 februárjában az amerikai diplomaták számára kiderült, hogy a látszattal ellentétben a Malév-részvények többségét nem magyar magánszemélyek, hanem teljes egészében a moszkvai központú Vnyesekonombank birtokolja. Az amerikaiak gyanúja szerint a magyarok látszólagos bevonásával akarták kijátszani az oroszok a nemzeti légitársaságokra vonatkozó uniós szabályokat.

2011. 09. 05.

Tisztes távolból figyelte az USA a Magyar Gárda felemelkedését

Elvből nem keresett kapcsolatot a Jobbikkal, mégis nagy érdeklődéssel követte a párt parlamentbe kerülését és a Magyar Gárda megerősödését az USA budapesti nagykövetsége. A 2006 és 2010 között született, a WikiLeaks által kiszivárogtatott nagykövetségi jelentések szerint az Egyesült Államok "növekvő magyar hordának" látta a Gárdát, amely szerinte Vona Gábor Jobbik-elnök médiaszereplésének eszköze volt, de akár a pártelnökön is túlnőhette volna magát.

Bosszantotta a Külügyet a különc magyar nagykövet

A végsőkig feszítette a húrt, túlságosan meg akart felelni az amerikaiaknak, túl sok kéretlen tanáccsal látta el a kormányt - többek között ezek a dolgok zavarták a magyar Külügyminisztériumot Simonyi András korábbi amerikai nagykövet tevékenységében a budapesti amerikai nagykövetség WikiLeaks által kiszivárogtatott egyik távirata szerint. Simonyi az [origo]-nak hízelgőnek nevezte a kritikát.

Hernádi zavarba jött, ha a Gazprom-kapcsolatról kérdezték

A Mol vezetőségén belüli erőviszonyokról is képet adnak a frissen nyilvánosságra került amerikai diplomáciai táviratok. A Mol elnök-vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot nagy hatalmú vállalatvezetőnek láttatják, akivel szemben, állítólagos Gazprom-kapcsolatai miatt, 2008 környékén kimondottan bizalmatlanok voltak az amerikaiak.

Már a választási éjszakán sajnálkozott Gyurcsány az "elvesztegetett évek" miatt

Bánja a négy "elvesztegetett évet" - már az őszödi beszéd előtt ezt állította az amerikai nagykövetnek Gyurcsány Ferenc - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból. Az egyik távirat szerint Gyurcsány már a 2006-os választás éjszakáján erről beszélt az amerikai nagykövetnek.

Orbán azt kérte, ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond

"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban - két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel. A nagykövetség úgy értékelte, emiatt nem volt olyan helyzetben Orbán, hogy az őszödi beszéd után "megkövezhesse" Gyurcsány Ferencet. A táviratok szerint Orbán már 2008-ban biztos volt a 2010-es választási győzelemben, de tartott attól, hogy túl könnyű lesz a diadal.

2011. 09. 04.

Sereghajtók a bizalmatlan magyarok

Gyurcsány Ferenc vergődéséről, Orbán Viktor hallgatásáról, pesszimista magyarokról és erősödő idegengyűlöletről szólnak azok a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratok, amelyekben az elmúlt évek Magyarországáról adnak átfogó elemzést amerikai diplomaták. Ezek szerint Orbán azt gondolta, hogy a Magyar Gárda hülye válasz az ország problémáira, az ország pedig csak napokkal kerülte el az államcsődöt Gyurcsány Ferenc kormányzása idején.

Politikai show Tóásóék ügye
Törvénytelen eljárásról és hatalmas kormányzati nyomásról panaszkodtak a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd és Mario Tadic védőügyvédjei, akiket a Rózsa-Flores Eduardo által vezetett állítólagos terrorcsoport segítésével vádolnak. Az ügyről a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratok számolnak be. Az ügyvédek szerint meggyőzőek voltak a Tóásóék ellen felhozott bizonyítékok, de fel sem merült bennük, hogy megöljék Evo Morales bolíviai elnököt.

2011. 09. 03.

Parlamenti korrupciót látott az USA a Sláger Rádió kisakkozásában
"Nyilvánvaló", hogy politikai befolyás alatt született döntés a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciáinak elvételéről - írta kiszivárgott jelentéseiben az USA budapesti nagykövetsége. A WikiLeaks-akták szerint az amerikai diplomaták rendszeresen Bajnai Gordon miniszterelnök szemére hányták a 2009-es rádiótendert, de a kormányfő is a munkájára mért csapásnak tartotta az ügyet. Bajnai azt állította, hogy "nincs hatalma" a politikusok felett, ezért nem tudta megakadályozni a visszaéléseket.

Fico alattomossága is mérgezte a szlovák-magyar viszonyt
"Alattomoskodó" Robert Ficóról, a feszültséget szító magyar és szlovák radikálisokról, kicsinyes politikai vezetőkről írnak a pozsonyi és budapesti amerikai nagykövetségek a WikiLeaks által kiszivárogtatott, a közelmúlt magyar-szlovák politikai viszonyát értékelő táviratokban. A két ország viszonya az amerikaiak szerint problémás és hullámzó, a bizalmatlanság nem csak az egyik bűne.

Nem vett tudomást Grúzia orosz lerohanásáról Gyurcsány
Bár Grúzia orosz lerohanása nagyon hasonlít az 1956-os budapesti eseményekre, a magyar kormány mégis vonakodik egyértelműen elítélni azt, ami Grúziában folyik - ezt állapította meg 2008 végén az amerikai követség egy WikiLeaks-irat szerint. Míg a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc néma maradt, Sólyom László államfő és Orbán Viktor Fidesz-elnök is elítélte az orosz agressziót - áll a táviratban, melyből kiderül, hogy az amerikai diplomácia ez utóbbi reakciót tartotta helyesnek

2011. 09. 02.

Orbán utcai harcosnak tartja magát
Utcai harcosként jellemezte magát Orbán Viktor a budapesti amerikai nagykövettel folytatott beszélgetés során - derül ki egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott, 2007-es diplomáciai táviratból. A nagykövet "nyugodtnak és pajkosnak" látta Orbánt, aki beszélt arról is, hogy mit gondol a Fidesz akkori vezetőségének tagjairól. Kósa Lajost a párt fenegyerekének nevezte, Varga Mihályt pedig a helyetteseként jelölte meg.

Politikai játékszernek használta Orbán az orosz gázvezetéket
Bár éveken át keményen támadta a Fidesz és Orbán Viktor a Déli Áramlat gázvezeték támogatása miatt az MSZP-s kormányokat, egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai távirat szerint Orbán amerikai diplomatáknak elismerte, hogy ő is szükségesnek tartja a vezeték megépítését. Orbán a távirat szerint azt mondta, a Fidesz harcossága ellenére hasonló politikát folytatna ebben az ügyben, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány

Tényleg az orosz állam állt a Szurgut mögött
Az orosz kormány állt az ismeretlen tulajdonosi hátterű orosz energiaóriás, a Szurgutnyeftyegaz mögött. Ez a cég szerezte meg a Mol több mint ötödét még 2009-ben. Az is kiderül a táviratokból, hogy a Bajnai-kormány az EU-csatlakozás ügyével próbált nyomást gyakorolni Horvátországra a balkáni orosz befolyás növekedésének megnehezítése érdekében.

Nem számítanak a cigányok
A fokozódó cigányellenességről, politikailag súlytalan romákról ír több, a budapesti amerikai nagykövetség által kiadott, a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai távirat. A magyarországi cigány politikusokat bemutató irat szerint nem igazán van a romáknak vezetője: vagy azért, mert pártkatonák, vagy azért, mert csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, vagy azért, mert jót akarnak, de rugalmatlanok.

2011. 09. 01.

Vadászpuskák után szimatoltak
Hosszú "kívánságlistája" miatt vált gyanússá az amerikai hatóságoknak egy vadászfegyvereket forgalmazó magyar cég, amely 2008-ban több mint ezer vadászpuskát akart behozni az USA-ból - derül ki a WikiLeaks által közzétett iratokból. Az USA budapesti nagykövetsége ellenőrző akciót indított a fegyverszállítmányok sorsának kivizsgálására, de végül nem találtak visszaélésre utaló nyomokat.

Reménytelenül felkészületlen volt Gyurcsány
Gyurcsány Ferenc rajongva beszél az "új Oroszországról" és a keleten befektetni vágyó magyar üzletemberek - Demján Sándor, Csányi Sándor, Kapolyi László, Hernádi Zsolt - hatására erősíti Magyarország keleti kapcsolatait - így látták 2007-ben a magyar-orosz kapcsolatokat az amerikaiak. A miniszterelnök és a magyar kormány szerintük túlértékelte az orosz kapcsolatokat.

Nem akartunk szennyezési kvótát a repülőkre
Eredetileg nem pártolta Magyarország azt az uniós döntést, amely szerint minden, az EU területén le- és felszálló repülőgépre szén-dioxid-kvótát kell vásárolniuk a légitársaságoknak. A táviratokból kiderül, hogy az amerikai diplomácia abban is közrejátszott, hogy Oroszország fogadta a paksi atomerőmű használt üzemanyagát.

2011. 08. 31.

A színfalak mögött Castrót fúrtuk
A különcködésükkel fognak büszkélkedni a magyarok Kuba ügyében, Gyurcsány Ferenc bizonygatja majd a nyugati értékek iránti elkötelezettségét, Orbán Viktor pedig magas szintű amerikai találkozók megszervezésére próbál meg rávenni - többek között ezzel készített fel az amerikai nagykövetség egy Magyarországra látogató amerikai politikust 2007-ben egy WikiLeaks-távirat szerint. Amerika hálás volt a magyar akciókért.

Az MNB szerint más volt a helyzet, amikor Simor az adósmentés ellen szólt
Simor András a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2008-as szavai nem feltétlenül igazak ma is - közölte a jegybank szerdán. A jegybankelnök a budapesti amerikai nagykövetnek - 180 forint alatti frankárfolyam idején - a devizahitelesekről azt mondta, meg kell tanulniuk, hogy nincsen ingyen ebéd.

A magyar kábítószer-kereskedelmi szupersztráda
Nyüzsgő kábítószer-szállítási útvonalak húzódnak Magyarországon, amelyeket nigériaiak, szerbek és koszovóiak tartanak kézben. A pénteken nyilvánosságra hozott nagykövetségi jelentés szerint Magyarországon csupán marihuánát termelnek, a többi drog külföldről érkezik, szállításukat pedig a "modern magyar közlekedési rendszer" is segíti.

Biológiai fegyverekről Budapesten
Több ülést is tartott Magyarország és Bulgária az úgynevezett Australia Group, nem hivatalos szervezet tevékenységét segítendő. A 2006-os szemináriumokon a biológia fegyverek terjedésének régióbeli megakadályozásáról volt szó.

2011. 08. 30.

"Okos döntés" volt a Magyar Gárda
Huszonöt WikiLeaks-akta foglalkozik a Jobbikkal és a Magyar Gárdával, amelyekből kiderül, hogy a radikális párt megerősödését az amerikai diplomaták "zavaró elemnek" és a gazdasági problémák következményének tekintik. A nagyköveti jelentések VOna Gábor Jobbik-elnököt nagyon határozott személyiségnek jellemezték, aki "egy előre kiszámított, okos döntéssel" hívta életre a Magyar Gárdát.

Fölényes Gyurcsány és sodródó MSZP
Fölényesnek jellemezte Gyurcsány Ferenc korábbi MSZP-s miniszterelnök politikai stílusát egy amerikai diplomáciai távirat, amelyet a WikiLeaks hozott nyilvánosságra múlt héten. Az amerikaiak az MSZP-ről szóló táviratok szerint úgy ítélték meg, hogy az MSZP-s vezetésű kormányok idején Magyarország sodródott, a Gyurcsány-kormányt pedig tehetetlennek látták.

A Mol felé kacsingató oroszok
Szorosan figyelemmel kísérte a Mol sorsát a budapesti amerikai nagykövetség, és az OMV-ügyben állítólag a segítségét is felajánlotta - derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratokból. A nagykövetség jelentései szerint az USA attól tartott, hogy orosz kézbe kerülhet a magyar olajcég egy része.

2011. 08. 29.

A Fidesz-győzelem után sem számított mennyországra Erdő Péter
Kritizálta a Gyurcsány-kormányt, széles körben elterjedt korrupcióról beszélt, a politikai elitet pedig szervezett bűnözői csoportokhoz kötötte Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, amikor 2009-ben személyes találkozón beszélgetett az amerikai nagykövetség ügyvivőjével. A találkozóról készült WikiLeaks-akta szerint az érsek a 2010-es választásoktól a korrupció visszaszorulását várta.

Buzgó magyar emberkereskedők
Egy 2010-es, érzékenynek minősített jelentés szerint Magyarországon burjánzik az emberkereskedelem. A WikiLeaks-akta szerint főleg kis családi vállalkozások működtetik a magyarországi emberkereskedelmet, és főleg Nyugat- és Dél-Európába visznek prostituáltnak szánt nőket. Magyarország több emberkereskedelemmel foglalkozó amerikai jelentésben is szerepel, az egyik szerint a 2009-ben Svájcba hurcolt prostitáltak több mint kétharmada magyar roma volt.

Egypártrendszerről beszélő Orbán
A pénteken nyilvánosságra hozott aktákból fény derül arra is, milyennek látják az amerikai diplomaták Orbán Viktor miniszterelnököt. Egy jelentés szerint Orbán magabiztos és nyugodt politikus, aki nem szokta konkretizálni elképzeléseit. A jelentés megjegyzi azt is, hogy egy 2009-es fórumon Orbán arról beszélt, hogy Magyarország az egypártrendszer felé halad, "és az egy párt a Fidesz lesz".

Simor szerint nincs ingyen ebéd
Egy múlt pénteken nyilvánosságra került dokumentum szerint Simor András jegybankelnök 2008-ban az amerikai nagykövetnek azt mondta, nem tartja jó ötletnek a devizahitelesek megsegítését.

2011. 08. 29. ELŐTT MEGJELENT CIKKEK

Az amerikaiaknak Paksra fájt a foguk
Legutóbb a paksi atomerőmű ügye bukkant fel a WikiLeaks-iratokban: egy augusztus végén kiszivárogtatott dokumentum arról szólt, hogy az amerikaiak is jó lehetőséget láttak Paks bővítésében, de nem igazán tudtak közel kerülni az üzlethez (erről itt talál részleteket). Az amerikaiak ráadásul rájöttek, hogy orosz cégek komoly versenytársak lennének számukra a paksi versenyben, ezért ezeket a cégeket is alaposan feltérképezték.

Uráncsempészek, túlélő magyarok
Egy másik dokumentum egy olyan uráncsempészési ügyről szólt, amelyben egy magyar állampolgár is részt vett. Az FBI segítségével felderített ügyben egy magyar és két ukrán férfit fogtak el Szlovákiában, mert fél kiló urániumot próbáltak eladni. Magyarokról szólt az a pozsonyi nagykövetség által írt jelentés is, amely szerint a szlovák belügyminisztérium mindig is tudott Malina Hedvig szlovákiai magyar lány megveretéséről, noha a nyilvánosság előtt tagadta azt. A horvát Podravka körüli korrupciós botrány magyar szálairól, valamint egy, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél dolgozó, "túlélő" magyar bürokratáról is szólt WikiLeaks-akta.

Tóásó Előd is felbukkant
A politikai jelentések mellett több olyan izgalmas történet is előkerült az akták között, amely csak részben érintette Magyarországot, vagy épp külföldi eseményekről szólt, amelyeknek magyar szereplői is voltak. Több dokumentum került napvilágra az állítólagos bolíviai összeesküvésről, amelyben a bolíviai hatóságok agyonlőtték Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot, és foglyul ejtették Tóásó Elődöt. Az egyik erről szóló dokumentum szerint az egész akciót a bolíviai kormány szervezhette meg, egy másik pedig egy interjút ismertet, amelyben a bolíviai elnök arról beszél, hogy Magyarországnak nincs erkölcsi alapja saját vizsgálatot folytatni a magyar állampolgárok halála miatt.

Gyurcsány kétkedik
Érintőlegesen a magyar külpolitikai törekvések is megjelentek a kiszivárogtatott dokumentumokban: egy 2007-es jelentés arról szólt, hogy Magyarország Izlanddal tárgyalt az afganisztáni szerepvállalásról, egy másik pedig Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök azerbajdzsáni tárgyalásairól számolt be. Az azerbajdzsáni tárgyalások azért érdekelték az amerikaiakat, mert ott a Nabucco-gázvezetékről volt szó, és Gyurcsány az egyeztetésen kétségeit, aggodalmait jelezte a projekttel kapcsolatban. Egy harmadik külpolitikai tárgyú irat arról számolt be, hogy Magyarország segélyt küldött Grúziának a 2008-as orosz-grúz háború idején, és ezt az oroszok nem vették jó néven.

Orbán "szétzúzza" az MSZP-t
Több WikiLeaks-akta érintette a magyar belpolitikát: egy a budapesti nagykövetség által írt jelentés a Fidesz 2007-es kordonbontásáról számolt be részletesen, egy másik pedig Orbán Viktor miniszterelnöknek a 2010-es választások előtti várakozásairól szólt. Utóbbi szerint Orbán biztos volt a választási győzelemben, és már januárban arra készült, hogy "szétzúzza" az MSZP-t (A Fideszről szóló WikiLeaks-aktákról itt talál részleteket)

Tétlen magyar katonák
Egy másik, nagy port kavaró WikiLeaks-akta az Afganisztánban szolgáló magyar katonákról szólt meglehetősen kritikus hangon. A dokumentum szerint a Baglán tartományban állomásozó magyar egység keveset tesz a nehézségek leküzdésére. Tehetetlenségük miatt egyszer a szomszédos tartományban állomásozó új-zélandi katonákat kellett behívni Baglánba, hogy a vészhelyzetet felszámolják, mivel a magyar katonáknak az önvédelmet kivéve nincs engedélyük a fegyverhasználatra. A kiszivárogtatásra reagálva a Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy a magyaroknak nem feladatuk a harc Afganisztánban, az amerikai nagykövet pedig védelmébe vette a bagláni magyar alakulatot.

Adatgyűjtő diplomaták Budapesten
Az első Magyarországhoz kötődő, nyilvánosságra hozott WikiLeaks-akta egy kérés volt, amelyet az USA külügyminisztériuma küldött a budapesti nagykövetségnek. Az üzenetből az derült ki, hogy az Egyesült Államok kormánya adatgyűjtésre kérte diplomatáit, mert mindent tudni akart Magyarország "jelenlegi és majdani vezetőiről": az adatgyűjtés a biometrikus adatokra, a magyar és orosz vezetők személyes kapcsolataira és elérhetőségeire is kiterjedt. A dokumentum nyilvánosságra kerülése után a Jobbik kémkedés gyanújával feljelentést tett, a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet azonban azzal védekezett, hogy "csak jobban szerették volna megérteni a magyarokat".