Magabiztos és titkolózó - milyennek látták Orbán Viktort az amerikaiak?

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke távozik az európai parlamenti választásokat követő sajtótájékoztóról
Vágólapra másolva!
Magabiztos és nyugodt politikus, aki nem szokta konkretizálni elképzeléseit - így jellemezi Orbán Viktort a WikiLeaks egyik nyilvánosságra hozott jelentése. A dokumentum szerint Orbán azt mondta egy 2009-es fórumon, hogy úgy tűnik, Magyarország az egypártrendszer felé halad, és az egy párt a Fidesz lesz.
Vágólapra másolva!

"Jogász vagyok, nem közgazdász" - válaszolta Orbán Viktor még 2009 júniusában egy nemzetközi munkareggelin arra a kérdésre, hogyan lendítené fel a gazdaságot, a WikiLeaks pénteken nyilvánosságra hozott nagykövetségi jelentése szerint (a jelentést itt nézheti meg). Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől származó jelentés szerint mintegy 120-an vettek részt az iratban Fidesz közeliként jellemzett Budapest Atlanti Fórum rendezvényén.

Az eseményt a Fidesz magabiztos győzelmével zárult európai parlamenti választás után három nappal rendezték meg. A jelentés magabiztosnak és nyugodtnak nevezte a beszédet mondó Orbánt, aki az EP-választás eredményét értékelte, valamint arról beszélt, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra.

A jelentés szerint Orbán beszédében többször is azt mondta, hogy ellenzéki vezetőként nyugodtan beszélhet őszintén, és nem kell azon aggódni, hogy politikailag korrekt legyen. A jelentésben az áll, hogy Orbán szerint az Egyesült Államok népszerűtlen volt George W. Bush kormányzása alatt, az elnök személye miatt, de Bush távozása sem változtatott ezen, mert a gazdasági világválság ott robbant ki. Bár az nem derül ki egyértelműen, de feltehetően Orbán arról beszélt, hogy a magyarok körében népszerűtlen az USA.

Forrás: MTI/Beliczay László
Orbán az EP-választás megnyerése után

Több, Fideszhez közel álló személy is azt mondta a nagykövetségnek, kormányra kerülve több kemény döntést kell hozniuk, hogy megreformálják a magyar politikai, gazdasági, egészségügyi és szociális rendszert. Orbánról a jelentés azt írta, hogy "kritikus az USA-val és bizonyos EU-s vezetőkkel". A jelentés szerint Orbán olyan vezető benyomását kelti, akinek elég politikai tőkéje és társadalmi támogatottsága van ahhoz, hogy ne aggódjon a finom részletek miatt a nemzetközi szereplőkkel fenntartott kapcsolataiban.

A jelentés szerint Orbán nagyon nyugodtan beszélt a Fidesz helyzetéről, és azt mondta, bármelyik pillanatban készen állnak a kormányzásra. "Érdekes azonban, hogy Orbán rendszeresen megtagadja, hogy részleteket mondjon a konkrét tervekről, és az üzenetei gyakran az első kormányzása során elért eredményekről szólnak" - olvasható a jelentésben.

Miközben Orbán elismerte, hogy a gazdaság fellendítése a legfontosabb, arról nem mondott semmit, hogy ezt hogyan képzeli el - foglalta össze a jelentés Orbán beszédjét, hozzátéve, hogy Orbán már ezen a fórumon kizárta annak a lehetőségét, hogy koalícióra lépjen bármilyen párttal. Orbán beszédjében azt is mondta, hogy úgy tűnik, Magyarország az egypártrendszer felé mozdult el, és az egy párt a Fidesz lesz, amelynek nem lesz komolyabb versenytársa a többi párt.

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
A WikiLeaks vezetője, Julian Assange

Orbán a várható kormányzásáról annyit mondott, hogy "az államnak pénzre van szüksége" és "adókat fognak csökkenteni". Orbán szerint az egyszerű és alacsony adókulcsok miatt Magyarország keresett hely lesz a befektetők körében. Orbán azt is mondta, hogy az IMF-fel új megállapodást szeretne kötni. A jelentés megjegyzi, "érdekes, hogy 'amerikaiakként'" hivatkozott a szervezetre.

"Az egyszerű többség minden, amire a Fidesznek szüksége van" - jelentette ki Orbán a 2010-es választásra készülve a nagykövetségi dokumentum szerint. Orbán azt mondta, hogy az EP-választáson elért eredménnyel elégedett lenne a 2010-es választáson is. Az első Orbán-kormányt példaként felhozva (ahol az FKGP-vel és az MDF-fel koalícióban kormányzott a Fidesz) azt mondta, soha többet nem akar kormánykoalíciót, mert "nehéz irányítani". A jelentés itt megjegyzi, hogy "érdekesképp" Orbán volt az egyetlen pártvezető az EP-választás után, aki nem kommentálta a Jobbik eredményét, "talán amiatt, hogy tükrözze az elhatárolódásukat a parlamenti választás előtt".

Az EP-választáson a Fidesz a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, és összesen 14 helyet szervezett meg az európai parlamentben. Orbán ezt európai rekordnak nevezte, és azt mondta, hogy az őt támogató Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Angela Merkel kancellár nélkül nem sikerülhetett volna ilyen eredményt elérni. A jelentést itt hozzátette, hogy Orbán szívesen tűnt fel a Fidesszel szimpatizáló külföldi vezetők társaságában, akár csak egy közös fotó erejéig.