Adósságostul vesz át hétszáz önkormányzati intézményt az állam

Vágólapra másolva!
Egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi önkormányzati intézmények kerülnek adósságállományukkal együtt jövő január elsejétől átmenetileg állami kezelésbe - jelentette be a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza 2012. január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül - nyilatkozta Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár az MTI-nek.

Az átadás-átvételt előkészítő munkák már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, hat-tíz tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi körnek, annak eszköz- és vagyonállományának felmérésére - mondta Szabó. Az érintett intézmények csak átmenetileg kerülnek állami kezelésbe, végleges döntés még nincs a működtetésről - tette hozzá az államtitkár.

Az előzetes adatok alapján 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe. Az államtitkár hangsúlyozta, ezzel az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így "a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek".