Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa augusztus elején hosszabbította meg Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának előzetes letartóztatását. Ügyvédje a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy ez elleni fellebbezésüket vélhetően elutasították, mert ellenkező esetben Galambost már kedden ki kellett volna engedni.
Vágólapra másolva!

Novemberig előzetes letartóztatásban marad Galambos Lajos, a polgári elhárítás egykori főigazgatója, akivel szemben a kémbotrány néven elhíresült büntetőeljárásban a Fővárosi Ítélőtábla hozott jogerős határozatot - értesült a Magyar Nemzet.

A napilapnak Molnár Lajos, az egykori főigazgató ügyvédje azt mondta, hogy valószínűleg jogerőre emelkedett az ügyfelével szemben legutóbb november 14-ig megállapított kényszerintézkedés, és elutasították fellebbezésüket, mivel kedden arról értesítették, hogy szerdán a táblabíróság épületében megtekintheti a határozatot és annak indokolását.

Magyarázata szerint abban az esetben, ha a táblabíróság szabadlábra helyezte volna ügyfelét, akkor haladéktalanul ki kellett volna engedni az előzetesből, márpedig ez kedd estig nem történt meg.

Galambos Lajost július 14-én helyezték előzetesbe, miután a Budapesti Katonai Ügyészség kémkedéssel gyanúsította meg. A nyugalmazott tábornokkal korábban közölt gyanút az ügyészség módosította, és már az államellenes bűncselekmény bűnsegédjeként tartja nyilván. Az átminősítés azt jelenti, hogy az eljárás négy szereplője közül jelenleg senkit sem gyanúsítanak kémkedéssel.

Az ügyben Szilvásy György volt titokminiszter a kémkedés felbujtójaként, Galambos hivatali utódja, Laborc Sándor bűnpártolóként, az ügy negyedik terheltje, Püski László pedig szintén bűnsegédként szerepel - ismerteti a Magyar Nemzet.