Névre szóló alkotmány, Kövér László aláírásával rendelhető

Vágólapra másolva!
A polgármesteri hivatalokban az "alaptörvény asztalánál" és a kormányablakoknál bárki ingyen igényelheti Magyarország 2012. január 1-jén hatályba lépő alkotmányát. A kézbesített alaptörvényt Kövér László, az országgyűlés elnöke személyesen aláírja majd.
Vágólapra másolva!

A polgármesteri hivatalokban, a körjegyzőségen és a kormányablakoknál bárki ingyen igényelhet személyre szóló alaptörvényt a kormányzati portál tájékoztatása szerint. Az így megrendelt alkotmányt Kövér László, az országgyűlés elnöke személyesen aláírja majd.

"A kormány ily módon is szeretné lehetővé tenni, hogy Magyarország új alaptörvénye bárki számára megismerhető, elérhető legyen, és egyúttal - a közelgő hatályba lépés alkalmából - személyre szóló emléktárgy is lehessen" - olvasható a közleményben.

A terjesztés költségeire a kormány nettó 50 millió forintos keretet különített el. Az alkotmányt a Magyar Közlöny különkiadásaként a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. adja ki, melyet a Magyar Posta - az állam számára kedvezményesen - szállít ki.

A kormány arra kérte az önkormányzatokat, hogy szeptembertől lehetőség szerint a polgármesteri hivatalban állítsák fel az "alaptörvény asztalát", amelynél bárki egy adatlap kitöltésével kérheti az új alkotmány névre szóló kézbesítését. Az országban elsőként Budapest V. kerületének önkormányzata teremtette meg ezt a lehetőséget. A közlemény szerint az igénylőlap kitöltésével megadott adatokat csak az alaptörvény kézbesítésével érintett állami intézmények és csak a kézbesítéshez szükséges ideig használják fel.

Az országgyűlés idén április 18-án fogadta el Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én, húsvéthétfőn írt alá.