Tárki: A magyarok ötöde nem tudja fizetni a számlákat

2011.09.01. 7:31

Tízből két magyarnak volt gondja a közüzemi díjak befizetésével az év második negyedévében, 6 százalékuk pedig a lakáshitel-törlesztéssel is késett - derül ki a Tárki kutatásából.

Az idén az áprilistól június végéig tartó időszakban a megkérdezettek 20 százalékával előfordult, hogy olykor nem tudta befizetni közüzemi számláját, hat százalékuk pedig késett a lakáshitel-törlesztéssel - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet legújabb felméréséből, amelyet háromezer fő megkérdezésével készített. A lakáshitel-törlesztéssel késlekedők 75 százaléka a közüzemi díjak befizetésével is késett.

A Tárki kutatása szerint míg a közüzemi díjakkal leginkább az alacsony jövedelem miatt maradnak el, addig a hiteltörlesztés elmaradása inkább átmeneti válság, melyből vezethet az út a szegénység felé, de az anyagi bajoktól való megszabadulás irányába is.

A felmérés szerint a lakáshitel-törlesztéssel való küszködés esélyét "csak" a rossz munkaerő-piaci helyzet, a származás és a kisvárosi lét növeli, de a közüzemi díj befizetésével küszködők esetében a származás és a rossz munkaerő-piaci helyzet egymással is összefüggő hatását tovább fokozza a képzetlenség és a rossz lakáshelyzet.

Utóbbi csoport a politikától is elfordult, és a rossz egészségi állapottól éppúgy szenved, mint a nem és a kor miatt érzett diszkriminációtól. Mindez nem jellemző a lakáshitel-törlesztéssel elmaradók körére, akik esetében a magasabb képzettséget sejtető internethasználat az átlagnál elterjedtebb - derül ki a Tárki kutatásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK