WikiLeaks: Vadászpuskák után szimatoltak Magyarországon az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Hosszú "kívánságlistája" miatt vált gyanússá az amerikai hatóságoknak egy vadászfegyvereket forgalmazó magyar cég, amely 2008-ban több mint ezer vadászpuskát akart behozni az USA-ból - derül ki a WikiLeaks által közzétett iratokból. Az USA budapesti nagykövetsége ellenőrző akciót indított a fegyverszállítmányok sorsának kivizsgálására, de végül nem találtak visszaélésre utaló nyomokat.
Vágólapra másolva!

Egy szokatlanul nagy amerikai fegyverszállítmány miatt kezdett kutatni Magyarországon az amerikai nagykövetség 2008 februárjában - derül ki a WikiLeaks által közzétett amerikai diplomáciai iratokból. A dokumentumok szerint az USA kormányának szemet szúrt, hogy egy vadászfegyvereket forgalmazó magyar cég akkora fegyverkészletet rendelt Amerikából, amekkorát korábban egy teljes év alatt sem adott el. Mivel az USA külügyminisztériumának gyanús lett a megrendelés, felkérték a budapesti nagykövetséget, hogy hajtson végre úgynevezett "kéklámpás ellenőrzést", és járjon a hatalmas megrendelés végére.

Az Egyesült Államok szigorúan szabályozza az amerikai gyártmányú fegyverek kereskedelmét, és tiltja azok továbbadását, a célországból való kivitelét. Mivel a szokatlanul nagy megrendelés miatt felmerült a gyanú, hogy a megrendelés csak trükk, és esetleg illegális fegyverkereskedelemmel függhet össze, a nagykövetség munkatársai felkeresték az érintett magyar céget. A cég igazgatója az ellenőrzésről szóló jelentés szerint meglepődött ugyan, de készségesen rendelkezésre állt.

A jelentésből kiderül, hogy a vadászcég az 1990-es évek közepe óta importált amerikai vadászfegyvereket, és mintegy 200 másik fegyverüzletet is ellát velük. Az igazgató azt állította, hogy azért rendelt 2008-ban több mint 1000 vadászpuskát, mert nem tudta, hogy végül mennyit fog kapni az engedélyezési folyamat végén. A megrendelés így inkább "egyfajta kívánságlista volt" - állította a dokumentum szerint. A cégnél tett látogatás során az amerikai nagykövetség felmérte, hogy milyen biztonsági körülmények között tartják a fegyvereket, és arra a következtetésre jutott, hogy a fegyvermegrendelés valós és érthető.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának fegyverexportot ellenőrző osztálya nem csak Magyarországon hajtott végre hasonló ellenőrzést, a WikiLeaks-iratok alapján ez a fajta visszacsatolás bevett eljárás náluk. Az elmúlt években Guatemala, Libéria vagy El Salvador fegyverimportjai mellett például egy szlovákiai cégnél is jártak a fegyverek sorsát ellenőrző amerikai diplomaták.

A WikiLeaks múlt pénteken tett közzé egy újabb hatalmas dokumentumcsomagot, amelyben több mint ezer darab említi Magyarországot. A dokumentumokat az [origo] folyamatosan közli, a Magyarországról szóló táviratokat ebben a cikkben összegyűjtve is megtalálja.